Z rebalansom proračuna kulturi 1,4 milijona evrov manj sredstev

Avtor: STA

Odbor DZ za kulturo se je seznanil s predlaganim rebalansom proračuna za letošnje leto. Kultura bo razpolagala z 1,4 milijona evrov manj sredstev glede na že sprejeti proračun. Med spremembami je načrtovana podpora avdiovizualni produkciji, dodatno podprto bo tudi ohranjanje kulturne dediščine.


Foto: Arhiv STA

Predlog rebalansa v splošnem je predstavila predstavnica ministrstva za finance Mateja Urbančič, ki je povedala, da je prilagojen aktualnim razmeram in dejanskim potrebam, pripravljen pa je bil v še vedno negotovih razmerah, povezanih z razvojem epidemije covida-19 in poglabljanjem energetske krize. Po njenih besedah vključuje ukrepe za blaženje posledic draginje za gospodinjstva in gospodarstvo.

Kot je povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko, se sredstva na postavki ministrstva znižujejo za 1,4 milijona evrov in znašajo nekaj več kot 237 milijonov evrov. Med načrtovanimi spremembami je, da se bo skladno z vladnim sklepom zagotovilo 2,5 milijona evrov za projekt denarne spodbude za vlaganja v avdiovizualno produkcijo, od tega bo ministrstvo za kulturo prispevalo pol milijona evrov, preostanek pa ministrstvo za finance.

K razpravi se je prijavil le Andrej Hoivik (SDS), ki je izrazil zadovoljstvo, da bo letošnji rekordni proračun za kulturo, ki ga je zagotovila prejšnja vlada Janeza Janše, skoraj v celoti realiziran. Pozdravil je občutno povišanje sredstev za ohranjanje kulturne dediščine ter arhivsko in knjižnično dejavnost. Obenem ga je zanimalo, ali namerava ministrstvo v prihodnjih letih še dodatno podpreti ljubiteljsko kulturo kot najbolj množično obliko kulturnega udejstvovanja.

Ministrica je zagotovila, da ljubiteljski dejavnosti posvečajo pozornost kot enemu temeljnih stebrov kulture, usklajevanja glede proračuna za prihodnje leto pa sicer še potekajo. Glede varovanja dediščine pa je dodala, da se tudi z lokalnimi skupnostmi pogovarjajo o tem, kje vse bi še lahko krepili to področje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-rebalansom-proracuna-kulturi-14-milijona-evrov-manj-sredstev