Arsovi radijski igri znova med najboljšimi

Avtor: SiGledal

Na mednarodni medijski festival Prix Europa, ki bo letos potekal med 23. in 29. 10. v Potsdamu, sta bili letos uvrščeni dve radijski igri Arsovega Uredništva igranega programa. Samota (2. del) se je uvrstila med selekcijo dokumentarnih radijskih iger, Nemi lik pa se je znašel med radijskimi fikcijami.


Foto: Arhiv Igranega programa Arsa.

Dokumentarna radijska igra Samota je drugi del radijske trilogije Samota – generacije izolacije, kamorkoli greš, maska na faci je, ki je nastala v sodelovanju med režiserko Špelo Kravogel in tonskim mojstrom Matjažem Mikličem. Odločila sta se raziskati vpliv šolanja na daljavo na mladostnike. To jima uspe z reprezentacijo z vidika različnih diskurzov sodelujočih igralcev in sogovorcev. Fokusirata se na osebno izpoved, psihologijo in antropologijo. Vse skupaj pa povezujejo freestyle glasbeno-zvočni vložki. V dokumentarni radijski igri je moč slišati dijakinjo Zojo, psihologa dr. Kristijana Muska Lešnika, kliničnega psihologa dr. Tristana Riglerja, antropologa dr. Dana Podjeda in duet Um&Kuna freestyle show. Skupaj tako uspejo ustvariti kompleksno celostno podobno z jasnim sporočilom.
Dokumentarna trilogija je del projekta B-AIR programa Ustvarjalna Evropa.

Radijska igra Nemi lik v režiji Ane Krauthaker je nastala po uprizoritvenem besedilu slovenske dramatičarke Simone Hamer, v sodelovanju z dramaturginjo Vilmo Štritof, tonsko mojstrico Sonjo Strenar ter glasbenikom Goranom Krmacom.
Glavna tematika igre je nemost posameznika, pri čemer problematizira aktualna vprašanja utišanosti v socialno-družbenem kontekstu. Protagonistka, ki jo odigra Anja Novak pojasnjuje okoliščine svoje nemosti, ki jih uravnavajo vzorci časa digitalizacije in okolja, kar pripomore k temu, da glas dobijo tisti, ki nimajo priložnosti (spre)govoriti.

Radio Slovenija se s tema dvema igrama že tradicionalno uvršča med nominirance enega najpomembnejših festivalov avdiovizualne umetnosti, ki poteka že od leta 1987.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/arsovi-radijski-igri-znova-med-najboljsimi