Na 60. Linhartovem srečanju izbor kakovostih in angažiranih predstav

Avtor: STA

V Postojni se bo v četrtek začelo jubilejno 60. Linhartovo srečanje, na katerem bo za matičke tekmovalo sedem ljubiteljskih gledaliških predstav po izboru režiserja Mihe Goloba, ki je selektor drugo leto zapored. Golob izbrane predstave ocenjuje kot zelo kakovostne, med ogledom ožjega izbora pa ga je presenetilo veliko število zelo angažiranih.


Foto: Pixabay

Golob si je ogledal 21 predstav, ki so jih regijski selektorji Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), ki srečanje organizira, uvrstili v ožji izbor od skupno 78 prijavljenih za festival, je na današnji novinarski konferenci povedal Jan Pirnat, producent za gledališko dejavnost na JSKD.

Prijavljenih je bilo manj predstav, kot v letih pred epidemijo, ko je bilo povprečje okrog 120, vendar pa je njihova kakovost zelo dobra, je dejal Pirnat. "Leto 2020 je bilo res oster rez, za leto 2021 smo rekli, da je leto prebolevanje, 2022 pa je leto okrevanja," je povzel dogajanja na domači ljubiteljski gledališki sceni.

Tudi Golob ocenjuje, da "nivo kvalitete v ljubiteljskem gledališču iz leta v leto raste". "Ne gre le za neko pregovornost, ki jo vsako leto ponavljamo, resnično gre za res kvalitetne predstave," je dejal Golob, ki sicer ljubiteljsko sceno spremlja že več kot 20 let.

Večina najboljših skupin sodeluje s profesionalci, tako z režiserji ali mentorji, kar se odraža na kakovosti, je dejal Golob. Med predstavami, ki si jih je ogledal, ga je presenetilo veliko število "zelo angažiranih predstav, od družbeno angažiranih do politično kritičnih", česar je bilo v prejšnjih letih bistveno manj. Kljub težjim temam pa so predstave "zelo komunikativne in polne humorja".

Za matičke se bodo potegovale Izpoved mazohista (Žaba gleda&išče, Prosvetno društvo Vrhovo), Strasti, laži in maček v žaklju (Loški oder Škofja Loka), Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks (Gledališče 2B, Gledališče Bohinjska Bistrica), Pod svobodnim soncem (Združeni gledališki ustvarjalci društev ZKD Celje), Balkanska trilogija (Gledališka skupina Dramatikon, Kranj), Slava Klavora spomenik (Gledališka skupina PMM, Pekarna Magdalenske mreže Maribor) in Kri in voda (KUD Fofité, Medvode).

JSKD bo po Pirnatovih besedah 60-letnico festivala obeležil "s serijo intervjujev po principu ustne zgodovine", v katerih želijo predstavili vseh 65 dobitnikov kipcev matička – nagrade, ki je bila uvedena leta 2005 –, s čimer bodo prikazali širok razpon ustvarjalcev ljubiteljskega gledališča.

Organizatorji festivala ocenjujejo, da je velika prednost Linhartovega srečanja, da so sodelujoče gledališke ekipe vse tri festivalske dni nameščene v Postojni, saj jim bivanje v mladinskem hotelu omogoči občina Postojna, zaradi česar se lahko družijo, spoznavajo in si ogledajo predstave konkurenčnih skupin.

Na četrtkovem odprtju bodo podelili tudi najvišja odličja in priznanja JSKD za gledališko dejavnost za preteklo leto. Dobitnik Linhartove plakete je Bojan Dornik iz Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Linhartovo listino pa bosta dobili Zdenka Bevc iz Šentjakobskega gledališče Ljubljana in Tjaša Klanjšček iz Mladinsko kulturno umetniškega društva Prva gimnazija Maribor.

Festival se bo zaključil v soboto zvečer s podelitvijo matičkov v več kategorijah po izboru tričlanske strokovne žirije pod vodstvom Judite Zidar, ki bo poleg kvalitete interpretacije ocenjevala celovitost in izvirnost predstave, izbor teksta ter likovno celovitost.

Postojna gosti festival že od leta 2006, z izjemo 2020, ko je zaradi epidemije odpadel. Kot je povedal župan Igor Marentič, so v Kulturnem domu Postojna že obnovili avdio opremo, letos sledijo sanitarije, naslednje leto pa video oprema, kar bo gostujočim gledališkim skupinam omogočilo še bolj kakovostno izvedbo predstav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-60-linhartovem-srecanju-izbor-kakovostih-in-angaziranih-predstav