MOT v 35. izdaji

Avtor: STA

Mednarodni festival Mlad otvoren teatar, popularni MOT, bo v Skopju že v 35. izdaji med 18. in 26. septembrom pod motom Opogumi se in sanjaj (Osmeli se da sonuvaš).


 

Odprla ga bo koprodukcijska predstava Kralj umira v režiji Silvija Purcareteja in izvedbi njegovega francoskega teatra. Pri predstavi je sodeloval tudi ljubljanski Ex Ponto. Predstava bo v Mladinskem kulturnem centru v Skopju. "Festivalski moto ima velik simboličen pomen in prepoznavnost, značilno za MOT," je na novinarski konferenci v četrtek poudaril direktor centra Zlatko Stevkovski.

Selektor Mladega odprtega gledališča Dejan Projkoski pa je povedal, da slogan Opogumi se in sanjaj zastavlja več vprašanj, na primer ali sanjarjenje pomeni pogum, predrznost ali zastonj zapravljen čas. "Letošnji MOT se zoperstavlja sprejemanju vsakdana in stvarnosti," je še dejal Projkoski.

Na sporedu bodo še predstave Libido ScientiPascala Ramberta, Saloma v izvedbi Istrskega narodnega gledališča v režiji Damirja Zlatarja Freyja, Sen poletne noči v režiji Litovca Oskarja Koršunovasa, Mansarda v Parizu s pogledom na smrt v izvedbi Kulturfabrike iz Luksemburga.

MOT bo ponudil še predstave Umetnost pometanja smeti pod preprogo v režiji Desislava Špatova, Most na krvi v režiji Mareta Bulca in Damirja Avdića, Belo kot jasmin in Majhno, majceno, oboje v režiji Eugenia Barbe. Na seznamu selektorja sta tudi uprizoritvi Naj bo preklet izdajalec domovine in Ljubezen moja.

Od makedonskih predstav bodo obiskovalci festivala videli Kavkaški krog s kredo v režiji Martina Kočovskega, Gospodično Julijo v izvedbi Turškega teatra iz Skopja, Žensko kot bojno polje v izvedbi skopskega Dramskega teatra, Pogovor s Spinozo režiserke Zoje Buzalkovske, multimedialno "3327" (Devet knjig Nikole Tesle) Zlatka Slavenskega, Lili v režiji Sofije Ristevske in predstavo Pest, polna ljubezni. Makedonske predstave je izbral Dejan Ilić.

Za 35. izdajo festivala MOT je mesto Skopje po pisanju časnika zagotovilo 900.000 denarjev (15.000 evrov), ministrstvo za kulturo pa 3,5 milijona denarjev (58.000 evrov).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mot-v-35-izdaji