V Gledališču Celje drevi Robin Hood za otroke

Avtor: STA

V Celjskem gledališču bo drevi prva slovenska uprizoritev otroške predstave Robin Hood v priredbi Slobodana Obradovića. "To je romantična in nevarna zgodba o pravilih in kršenju pravil, o pravici do državljanske nepokorščine," so zapisali v Gledališču Celje.


Foto: Uroš Hočevar / Gledališče Celje

V gledališkem listu piše, da so "balade in legende o Robinu Hoodu nastale v času velikih socialnih prevratov." Kar nakazuje zgodovinsko dejstvo, da se v Robinovem času (12. stoletju) z uporom angleškim baronov in podpisom Velike listine svoboščin končala vladavina Ivana Brez Zemlje in začel propad fevdalnega sistema.

Robina Hooda v mnogoterih različicah poznamo kot borca za pravičnost, ki jemlje bogatim in daje revnim. Priredba Gledališča Celje, ki se zgleduje po zgodbi iz filma Dogodivščine Robina Hooda, sočasno govori o "konformizmu odrasle generacije, ki s svojimi odločitvami in dejanji zapravlja prihodnost mladih", kot so zapisali pri Celjskem gledališču.

Predstavo je režiral Samo M. Strelec, ki je tudi scenograf. Robin Hood (Urban Kuntarič) je po zgodbi iz filma v predstavi upodobljen kot dobrodušen in pravičen odpadnik iz Sherwoodskega gozda, ki se upira zlobnemu vladarju Johnu (David Čeh). Princ John namreč prevzame oblast po tem, ko se dobri kralj Richard Levjesrčni, ki ga bo upodobil Rastko Krošl, odpravi na križarsko vojno. Poleg Eve Stražar, ki igra Robinovo ljubimko Lady Marian, v predstavi nastopajo še številni drugi.

Besedilo za predstavo je prevedel Milan Dekleva, kostume je pripravila Jelena Proković.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-celje-drevi-robin-hood-za-otroke