V Stari elektrarni Neja Tomšič in skupina Nonument s projektom Krog

Avtor: STA

Umetnica Neja Tomšič je pripravila nov projekt s skupino Nonument Group z naslovom Krog. Potopitvena dokumentarna instalacija s pripovedovanjem, kot so ga označili, je nastajala na rezidencah v Cluju v Romuniji in v Mondainu v Italiji, kjer je s kolektivom raziskovala javne parke. Projekt bodo danes in v četrtek predstavili v Stari elektrarni.


Foto: Nada Žgank

Neja Tomšič je novi projekt zasnovala skupaj s kolektivom, kjer so raziskovali javne parke kot nevralgične točke javnega življenja. Izhodišče je konkreten park - park železniških delavcev v Cluju, ki je preživel številne spremembe. Umetnica je z različnimi metodami beleženja in raziskovanja preučevala njegovo zgodovino in sedanjo usodo ter ostanke preteklosti, ki se plastijo v zemlji, nalagajo pa se tudi v domišljiji in spominih ljudi ter drugih živih bitij.

Na odru Stare elektrarne bosta poleg Neje Tomšič nastopila člana Nonument Group Nika Grabar in Miloš Kosec. Skulpture so delo Martina Briclja Barage, zvok je oblikovala Simina Oprescu. Nocojšnji izvedbi bo sledil pogovor občinstva o predstavi, ki ga bo vodila režiserka in dramaturginja Lea Kukovičič, so sporočili iz zavoda Bunker, ki je producent projekta.

Neja Tomšič je vizualna umetnica, ki se je s predstavo Opijske ladje uveljavila tudi kot umetnica uprizoritvenih praks. Uprizorila jo je več kot 50-krat in z njo obiskala 11 držav. Je del kolektiva Nonument Group, skupine interdisciplinarnih umetnikov, arhitektov in teoretikov, ki iz raziskav izpeljujejo umetniške akcije večinoma v javnem prostoru. Nonument definirajo kot arhitekturo, spomenike, javne prostore in infrastrukturo, katerih pomen je drugačen zaradi družbenih ali političnih sprememb. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stari-elektrarni-neja-tomsic-in-skupina-nonument-s-projektom-krog