V Mariboru o praksah feminističnega gledališča zatiranih

Avtor: STA

Maribor te dni gosti mednarodno srečanje projekta Esteticas feministas, kjer udeleženke iz šestih držav izmenjujejo dobre prakse feminističnega gledališča zatiranih. Ob tem bodo v Sodnem stolpu na ogled tri predstave v izvedbi tega gledališča.


Foto: Pixabay

Kot pojasnjujejo v Društvu ZIZ, se je gledališče zatiranih razvilo kot odgovor na nepravično družbo ter kot prostor, kjer lahko zatirane raziskujejo zatiranje skozi gledališke tehnike in jih kot reprezentacijo realnosti postavijo na oder.

"Gledališče zatiranih v svojem namenu presega individualnost, je politično, stremi k skupinski akciji in v predstavah vključuje gled-igralke in gled-igralce. Prav tako kot metoda ustreza nagovarjanju problematike patriarhalnih vrednot in tako utemeljenih družbenih konstruktov," so sporočili.

Tudi v projektu Esteticas feministas poskušajo prek gledališke estetike nagovoriti neenakosti na področju spola, rase, razreda, spolne usmerjenosti in kulturne pripadnosti. Imeli so že srečanja v Berlinu in Barceloni, zadnje predvideno pa je v Mariboru.

Cilj teh srečanj je tudi produkcija forumskih predstav. Forumsko gledališče je tehnika gledališča zatiranih, kjer igralke oziroma igralci odigrajo kratek prizor, v katerem je prikazan prizor zatiranja. Nato sledijo ponovitve z intervencijami gledalcev in igralcev ter razpravami.

Tri predstave bodo v Mariboru. Danes je to forumska gledališka predstava Brez besed francoske skupine Madeleine Amiens, ki obravnava temo molka. V ponedeljek bo v Sodnem predstava Da, verjamem ti slovenske skupine Magdalene Krivopete, ki odpira dialog o nasilju in neenakostih med spoli. "S predstavo želimo odpreti javno diskusijo na temo spolnih stereotipov ter pri tem iskati alternative za soočanje z njimi na zakonodajni ravni," sporočajo avtorice.

V torek je na sporedu predstava Zvoki tišine mednarodne mreže feminističnega gibanja Magdalenas International, ki govori o nezmožnosti delitve lastnih stisk.

V Maribor prihaja tudi eminenca feminističnega gledališča zatiranih Barbara Santos. Je umetniška direktorica prostora za gledališče zatiranih v Berlinu in ustanoviteljica feministične mreže gledališča zatiranih Ma(g)dalena International, ki jo sestavljajo kolektivi iz Latinske Amerike, Evrope, Afrike in Azije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-o-praksah-feministicnega-gledalisca-zatiranih