V kranjskem gledališču premiera Fojeve proletarske komedije

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj bo drevi ob 19.30 premiera proletarske komedije Daria Foja Vse zastonj! Vse zastonj! v režiji Ajde Valcl, s katero kranjsko gledališče odpira novo sezono. Fojeva tema iz 70. let prejšnjega stoletja ob vse večji inflaciji in razliki med bogatimi in revnimi znova postaja vse bolj aktualna.


Foto: Miha Fras

Zgodba duhovite, a hkrati ostre Fojeve družbenokritične farse se začne tik po uporu v trgovinskem centru, ko se ženske, ogorčene nad ponovnim dvigom cen, odločijo, da temu naredijo konec. V uporniškem zanosu stopijo skupaj, saj imajo dovolj neprestanega izkoriščanja, in sprva zahtevajo polovično ceno izdelkov, kasneje pa si jih stlačijo pod obleke in z njimi odkorakajo domov.

Režiserka in dramaturg Marko Bratuš sta izvirno besedilo nekoliko priredila. Prilagodila sta denimo družbene okoliščine protagonistov, da so nekoliko bližje našim in jih občinstvo lahko prepozna. Večina izvirne zgodbe, ki se zaradi vedno večje stiske vrsti okoli denarja, pa je ostala enaka.

Poglavitna razlika med časom, ko je delo nastalo, in današnjim dnem je, da je takrat delavski razred še verjel v moč revolucije in skupinskega upora, medtem ko danes delavskega razreda kot takega ni več. Poleg tega niti ne verjamemo več, da bi bil upor zoper oblast ali kapital sploh še mogoč, je na novinarski konferenci pred premiero dejal Bratuš.

Vendar pa proletarska komedija gledalce prek humorja nagovarja, naj poskusijo poiskati nove pristope pri reševanju zagat. Da je tudi s komedijo, včasih morda celo bolj kot z resnejših žanrom, mogoče doseči ljudi in jim prenesti pomembno sporočilo, je prepričan tudi igralec Aljoša Ternovšek, ki je vesel, da so se po dolgem času v kranjskem gledališču znova lotili komedije.

Poleg njega v predstavi igrajo Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Miha Rodman in Blaž Setnikar, kot statista pa še Dominik Vodopivec in Jure Pogačar. V igralski zasedbi tokrat ni še enega člana kranjskega gledališkega ansambla, Boruta Veselka, ki pa bo prav ob nocojšnji premieri prejel julijo, nagrado, ki jo Prešernovo gledališče vsako leto podeli članu igralskega ansambla, ki je v minuli sezoni najbolj prepričal gledalce in žirijo.

Veselko bo nagrado prejel za vlogo očetov v predstavi Meja sneženja Marka Sosiča, ki jo je v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega stalnega gledališča Trst režiral Goran Vojnović, ter očeta Pierra v predstavi Mama Floriana Zellerja v režiji Ivice Buljana, ki je nastala v koprodukciji med Prešernovim gledališčem Kranj in Mestnim gledališčem Ptuj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranjskem-gledaliscu-premiera-fojeve-proletarske-komedije