Prvi del sezone CD v znamenju človeka do narave

Avtor: STA

Prva polovica nove sezone Cankarjevega doma (CD) bo v znamenju človeka do narave, je na predstavitvi povedala direktorica CD Uršula Cetinski in opozorila na naravoslovno razstavo V vrtincu sprememb, ki jo s Prirodoslovnim muzejem Slovenije odpirajo novembra. Predstavili so še niz glasbenih, gledališčih, filmskih projektov in filozofsko konferenco.


Foto: Nebojša Tejić / STA

Razstava V Vrtincu sprememb je po besedah biologinje Staše Tome iz Prirodoslovnega muzeja zelo aktualna, saj bo postavljena v času velikih okoljskih sprememb. Naslov nakazuje na to, da nič na našem planetu ni večno; spremembam smo priča tudi danes, najbolj pereče pa je po njenem mnenju, da se soočamo s spremembami, ki jih povzroča človek. Srce interaktivne razstave bo tako po njenih besedah "govorilo prav o tem, kaj lahko storimo, da bomo na planetu živeli čim dlje".

Med osrednjimi dogodki sezone bo tudi mednarodna konferenca Gospodar, ki jo konec septembra v CD pripravljajo z Mednarodnim heglovskim združenjem Aufhebung, Goethe-Institutom Ljubljana in ljubljansko Filozofsko fakulteto. Na njej bosta med drugim spregovorila filozofa Slavoj Žižek in Mladen Dolar, ki je danes povedal, da bodo razpravljali o gospodarju. Tega naj bi sicer modernost ukinila, pa vendar smo priča njegovi novi figuri, ki ga je iznašel novi populizem. Novi gospodarji tako nastopajo kot figure obscenosti in karikature tega, kar naj bi gospodar bil.

Na Gallusovem odru bodo januarja uprizorili koprodukcijsko predstavo s SNG Opera in balet Ljubljana z naslovom Giselle, baletno klasiko, ki jo bo na oder postavil španski plesalec in koreograf Jose Martinez, daljše obdobje prvak baleta Pariške opere ter prejemnik več uglednih nagrad.

Na področju glasbe je vodja programa resne glasbe, opere in baleta Ingrid Gortan, ki se po 21 letih poslavlja iz CD, predstavila še svojo zadnjo sezono. Kot je napovedala, bo kot prva za zlati abonma nastopila skupina Il Pomo d'Oro s solisti, novembra bodo gostili Orkester Romanske Švice, decembra pa bodo namesto sprva napovedanega Bergenskega filharmoničnega orkestra v goste povabili angleško skupino The King's Consort z oratorijem Messiah. Marca bodo nadaljevali z Bachovim temeljnim vokalnim delom - Matejevim pasijonom, maj bo v znamenju Kraljevega škotskega nacionalnega orkestra, poleti pa bodo gostili projekt Karmine Šilec Med dvema svetlobama, ki ga pripravlja s tujimi umetniki.

V srebrnem abonmaju je Ingrid Gortan opozorila na septembrski nastop organista Gunnarja Idenstama ter marčevski koncert pianista Sira Andrasa Schiffa. Omenila je še majski koncert tenorista Aca Bišćevića in napovedala nov abonma Iz(z)vrstni abonma, ki bo ponujal prireditve različnih glasbenih žanrov. Obenem je opozorila še na koncert Alexandra Gadjieva 16. septembra v Gallusovi dvorani, ki je bil prestavljen iz junija.

Vodja programa jazza in glasb sveta Bogdan Benigar je predstavil program Cankarjevih torkov ter med zanimivejšimi siceršnjimi koncerti napovedal nastopa hrvaške dive Josipe Lisac in slovenskega dua Silence. Vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa Andrej Jaklič pa je med številnimi gledališkimi projekti domačih in tujih umetnikov opozoril na muzikal Tesla, ki ga pripravljajo s SNG Maribor. Libreto zanj bo spisal Nejc Gazvoda, glasbo Slavko Avsenik mlajši, v predstavi pa bo v glavni vlogi nastopil Klemen Slakonja.

Vodja filmskega programa Simon Popek je spregovoril o letošnjem Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu - LIFFe, na katerem bo država v fokusu Kosovo, Katja Ogrin pa je predstavila razstavni program in med drugim opozorila na aktualno razstavo Samire Kentrić Zgodbe z naslovnic.

Na novinarski konferenci so spomnili tudi na izgradnjo nove dvorane, ki bo po besedah generalne direktorice CD Uršule Cetinski tik nad njeno pisarno v petem nadstropju, bo pa edina z zares dobro dnevno svetlobo, je med drugim povedala. Odprli jo bodo februarja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prvi-del-sezone-cd-v-znamenju-cloveka-do-narave