Ljubljana festival po uradnem izteku s še nekaterimi dogodki

Avtor: STA

Ljubljana festival je v letošnji 70. izdaji naštel več kot 100 prireditev s skoraj 6000 umetniki iz več kot 50 držav. Udeležilo se jih je okrog 51.000 domačih in tujih obiskovalcev. Uradno se bo zaključil v četrtek z Dunajskimi filharmoniki in finskim dirigentom Esa-Pekko Salonenom, zatem pa bo na sporedu še nekaj dogodkov.


Foto: Pixabay

Dunajski filharmoniki, ki med drugim slovijo po tem, da vsako leto voščijo svetu na prvi novoletni dan, bodo v Cankarjevem domu izvedli tri dela iz prve polovice 20. stoletja: Couperinov nagrobnik ter Koncert za klavir in orkester v G-duru Mauricea Ravela in Simfonijo št. 2 v D-duru Jeana Sibeliusa. Solist v klavirskem koncertu bo častni član filharmonikov Rudolf Buchbinder.

Po uradnem zaključku se bo v Križankah zvrstilo še nekaj prireditev: 12. septembra bo na sporedu tamburaška opera V objemu Lahinje, ki sta jo po belokranjskem izročilu ustvarila libretist Janez Doltar in avtor glasbe Gregor Gregorc, od 13. do 26. septembra bodo sledile ponovitve koprodukcijske predstave Penelopiada, ki jo je po romanu Margaret Atwood režirala Livija Pandur.

Spomin na muzikal Mamma Mia!, ki so ga na festivalu uprizorili leta 2015, bo 18. septembra obudila skupina Dinamitke, v katero so se povezale pevke Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko in Alenka Godec. Producent dogodka Jure Franko je na novinarski konferenci napovedal, da bo del sporeda namenjen glasbi iz predstave. Soustvarjalci muzikala bodo tudi med gosti, med njimi Tomaž Domicelj, Gojmir Lešnjak - Gojc, Patrik Greblo in plesalci iz plesne skupine Bolero.

V poletnem gledališču Križank bo 21. septembra na sporedu še koprodukcijska predstava Vsi ptice, ki jo je po dramskem tekstu Wajdija Mouawada režiral Ivica Buljan. Besedilo je lani 2020 dobilo nagrado za najboljši evropski dramski tekst, slovenska uprizoritev pa je doslej doživela 11 izvedb, je povedal vodja Mini teatra Robert Waltl. Na zadnjem Borštnikovem srečanju je predstava dobila dve nagradi. V njej nastopajo Milena Zupančič, Ivo Ban, Nataša Barbara Gračner, Robert Waltl, Saša Pavlin Stošić, Aleksandra Balmazović, Jose, Gal Oblak in Lina Akif.

Na letošnjem festivalu so med drugim nastopili orkestri, dirigenti in solisti, kot so Londonski kraljevi filharmonični orkester z Vasilijem Petrenkom, Simfonični orkester iz Pittsburgha z Manfredom Honeckom, Mladinski orkester Luigi Cherubini z Riccardom Mutijem, Orkester Zahodno-vzhodni divan z Danielom Barenboimom, Tajski filharmonični orkester z Alfonsom Scaranom, pianist Lang Lang ter pevca Ana Netrebko in Placido Domingo.

Kot je pojasnil direktor in umetniški vodja Darko Brlek, bo letošnji jubilejni festival z več kot šestimi milijoni evrov najdražji v svoji zgodovini, kar pa brez podpore Mestne občine Ljubljana, ki bo zagotovila okrog tri milijone, ne bi bilo mogoče. Izvedli so vse načrtovane dogodke. Prihodnje leto bo festival potekal med 21. junijem in 3. septembrom, med gostujočimi orkestri je Brlek napovedal orkester Gewandhaus iz Leipziga.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljana-festival-po-uradnem-izteku-s-se-nekaterimi-dogodki