Problem tretje sestre

Avtor: PTL

Jaz sem zelo majhna, komaj sežem s pogledom čez okensko polico ko zvečer gledam ven v temno goščavo.


foto Nada Mihajlović

Ne vidim ničesar, a zavedam se, da nisem jaz tista, ki gleda. Z opazovanjem skozi okno se učim biti opazovana. Dodelila sem si lastnega gledalca, prepoznala sem ga, dala sem mu ime. Plavi vuk. Ali Modri volk, ampak imen se ne prevaja.

Jaz sem zelo majhna in se ne zavedam tega, da me on opazuje zato, da meni ni treba opazovati same sebe. Verjetno zato, ker je vseskozi tiho. Sicer bi mi bil razložil? Verjetno zato, ker ga nikoli ničesar ne vprašam. Sicer bi prehitro zrasla?
Ker sem majhna, ne morem spati zraven okna. Če bi zraven okna spala, to vem, Plavi vuk ne bi imel kaj opazovati. Med spanjem je temno. Zato spim drugje. Kjer tema ima smisel.

Majhna sem, ja, a le imam potrebo, da se mu oddolžim. Zato sem mu posvetila pesem. Tako kot midva tudi ta pesem nima besed. Ima neuglašene akorde. Kljub vsemu sem tako zelo majhna, da brenkam akorde na majhno plastično kitaro, tudi modre barve. Če bi bila večja, ali bi imela kitaro rjave barve?

O predstavi

Plesalka in igralka, v zasebnem življenju pa sestri Hadžialjević, Evin in Arna, se v skupnem plesno-gledališkem prvencu z naslovom Problem tretje sestre ukvarjata na eni strani z odsotnostjo tretje sestre in na drugi z močno željo po njeni vzpostavitvi. Ta želja se je razvila iz njunega osebnega problema, ki se kaže kot ovira pri objektivnem pogledu ene na drugo. Kako prestopiti iz intimnega, zasebnega sveta, ki je tako močno prisoten pri sestrskem odnosu, k profesionalnemu in kreativnemu odnosu, kjer se vsaka posebej vedno znova znajdeta? Kako pogledati mimo osebnega in uzreti tisto, kar je že ves čas prisotno? Tako na tem mestu vzpostavita tretjo sestro...

Nina Šorak

O avtoricah


Rojena 22.03.1986 v Ljubljani. Leta 2005 maturirala na SVŠGL: Umetniška gimnazija- smer sodobni ples, Ljubljana. Leta 2008 diplomirala z odliko na triletnem Univerzitetnem programu BA(Hons) Plesno Gledališče, Laban, London.

V širšem mednarodnem prostoru je od leta 2004 kot plesalka sodelovala v projektih koreografov kot so Maja Delak in Mala Kline, Etta Etmini, Jeremy Nelson, Jorge M. Crecis, Ana Katarina Vieira in Angelo Madureira, Marijs Boulogne ter Sinja Ožbolt.

Od leta 2006 je v Sloveniji, Veliki Britaniji in na Hrvaškem kot koreografinja in izvajalka sodelovala v osmih predstavah: Forest Kornarija, The plastic doll going organic, Infinito, Prostor za tri, I took myself, Entropija, Albi in P(razno)?.
S svojimi koreografijami se je predstavila na tujih in domačih festivalih: multimedijski mednarodni festival Kulturama, Queer Zagreb festival, festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa, mednarodni festival sodobnega plesa Front@, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije ter mednarodni festival sodobnega plesa Beyond Front@.

Leta 2009 je na 17. državnem in 1. mednarodnem tekmovanju mladih koreografov OPUS-1 prejela nagrado za najboljšo plesno izvedbo svoje miniature »Albi«. Na festivalu Živa '09 je prejela nagrado za nabolj obetavno mlado plesalko.

Arna Hadžialjević, rojena v Ljubljani 1984. Leta 2008 diplomirala na AGRFT. Trenutno sodeluje z ansamblom SNG Nova Gorica, sicer pa je samozaposlena v kulturi.

Odigrala je vloge tako v gledališčih (D. Jovanović: »Osvajalec«, SNG Drama Ljubljana; T. Zinajić: »Za naše mlade dame«, MGL; D. Mlakar: »Kaj je resnica«, SNG NG) kot v gledaliških projektih nevladnih organizacij (D.Živadinov: »Marlowe«, Zavod Atol; S. Horvat: »Raztrganci / Učenci in učitelji«, MGP in E.P.I. Center). Prejela je med drugim Borštnikovo nagrado za mlado igralko in Akademijsko Prešernovo nagrado.

Kot performerka in avtorica svojih projektov včasih sodeluje tudi z galerijami in muzeji (MSUV Novi Sad, Galerija Ganes Pratt, Gradski muzej Varaždin) in na festivalih (Ex-tempore Piran, Dani hrvatskog performansa Varaždin).

Problem tretje sestre
avtorski prvenec Evin in Arne Hadžialjević
plesno-gledališka predstava

Avtorstvo, koreografija, besedilo in izvedba: Evin in Arna Hadžialjević
Glasba: Murcof (Mir)
Glas: Helena Peršuh
Tehnična podpora: PTL
Producentka: Živa Brecelj
Produkcija: Plesni Teater Ljubljana – Prvenec PTL 2010

Zahvala Kulturnemu domu, Marušići, Hrvaška, Nini Šorak, Borisu Balantu, Gregorju Luštku, Mitji Kobalu, Fernandu Corona Murillou, mami in tati

Program Plesnega Teatra Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Predstavo posvečava najzvestejšemu gledalcu, dediju.“

Arna in Evin

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/problem-tretje-sestre