Umetniško vodenje Šentjakobskega gledališča prevzema Rok Andres

Avtor: STA

Šentjakobsko gledališče Ljubljana z današnjim dnem začenja novo sezono pod novim umetniškim vodstvom, ki ga je od Mojce Kreft prevzel Rok Andres, so sporočili iz gledališča. Repertoar, ki ga je zasnovala že Mojca Kreft, prinaša zahteven program, ki pa ga bodo po prepričanju novega umetniškega vodje uspešno izpeljali.


Foto: Aleš Košir / arhiv Šentjakobsko gledališče

Dramaturg in teatrolog Andres, ki je z mandatom umetniškega vodje uradno začel s 1. septembrom, je nasledil Mojco Kreft, ki se je od umetniškega vodenja poslovila po dveh letih maja s predstavo Ivana Cankarja Za narodov blagor. Kot je tedaj povedala za STA, je ponosna, da so uspeli kljub epidemiji uresničiti celoten repertoar.

Eden od izzivov nove sezone bo po besedah novega umetniškega vodje znova pritegniti občinstvo, ki se je v času epidemije umaknilo iz teatra.

Na sporedu nove sezone bo med drugim novo dramsko besedilo Andreja Rozmana Roze z naslovom Linhart, ki ga bo režiral Juš A. Zidar, prvič bo na Šentjakobskem odru uprizorjena Beckettova drama Čakajoč Godota v režiji Jaše Jamnika, prav tako bodo prvič na oder postavili igro Bertolta Brechta Brecht po Brechtu v režiji in priredbi Sare Lucu ter Gogoljevega Revizorja, pod katerega režijo se bo podpisala Ira Ratej. Sezono bo v Molierovem letu sklenila predstava Država, to sem jaz, ki jo bo režiral direktor gledališča Milan Golob.

Rok Andres (1989) je diplomiral leta 2014 na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Že med študijem je kot dramaturg sodeloval pri semestrskih produkcijah v letniku Matjaža Zupančiča in Borisa Ostana.

Njegovo dramaturško delo sega v slovenska in hrvaška gledališča, kot so SNG Drama Ljubljana, Prešernovo gledališče Kranj, SNG Maribor, Hrvaško narodno gledališče Osijek in Istrsko narodno gledališče Pulj. Sooblikoval je programe več gledaliških festivalov, leta 2020 je bil selektor 51. Tedna slovenske drame, letos član strokovne žirije 57. Festivala Borštnikovo srečanje.

Leta 2019 je na Univerzi v Novi Gorici zagovarjal doktorsko disertacijo. Njegova bibliografija, ki šteje več kot 70 enot, obsega znanstvena in strokovna besedila ter uredniško delo. Osrednji del raziskav posveča dramatiki in recepciji tuje dramatike v slovenskem gledališkem okolju, ob tem pa piše tudi scenarije za dokumentarne filme. Je odgovorni urednik portala Kritika, ki deluje pod okriljem Slovenskega gledališkega inštituta.

S Šentjakobskim gledališčem je sodeloval kot dramaturg pri predstavi Enrica Luttmana: SEN, v režiji Nataše Barbare Gračner in kot urednik Zbornika razprav 100 let Šentjakobskega gledališča Ljubljana, so še sporočili iz gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umetnisko-vodenje-sentjakobskega-gledalisca-prevzema-rok-andres