Novi umetniški vodja Šentjakobskega gledališča je Rok Andres

Avtor: SiGledal

Na mestu umetniške vodje je nasledil Mojco Kreft.


Foto: Aleš Košir / arhiv Šentjakobsko gledališče

Dr. Rok Andres (1989, Radovljica) je obiskoval Umetniško gimnazijo dramsko-gledališke smeri v Novi Gorici. Jeseni 2008 vpisal študij dramaturgije na AGRFT, kjer je z odliko diplomiral leta 2014. Med visokošolskim izobraževanjem je kot dramaturg dejavno sodeloval pri semestrskih produkcijah v letniku mentorjev Matjaža Zupančiča in Borisa Ostana. Bil je tudi urednik tematskih sklopov in član uredniškega odbora akademijskega lista ODERuh ter sodeloval pri zbornikih dramaturških razprav.

Njegovo dramaturško delo sega v slovenska in hrvaška gledališča (Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Prešernovo gledališče Kranj, Slovensko narodno gledališče Maribor, Hrvaško narodno gledališče Osijek, Istrsko narodno gledališče Pulj idr.), kot sodelavec ali član strokovnih žirij sooblikuje programe gledaliških festivalov (na primer za Grumovo nagrado v letih 2016-2017, Teden slovenske drame, Kranj), v letu 2020 je bil selektor 51. Tedna slovenske drame in leta 2022 član strokovne žirije 57. Festivala Borštnikovo srečanje.

V letih 2014–18 je bil zaposlen kot asistent, mladi raziskovalec na Univerzi v Novi Gorici, kjer je v letu 2019 zagovarjal doktorsko disertacijo. Njegova bibliografija šteje več kot sedemdeset enot, obsega znanstvena in strokovna besedila ter uredniško delo. Osrednji del raziskav posveča dramatiki in recepciji tuje dramatike v slovenskem gledališkem okolju, ob tem pa piše tudi scenarije za dokumentarne filme ali prireditve različnih vrst in vodi delavnice. Je odgovorni urednik portala Kritika (Slovenski gledališki inštitut).

S Šentjakobskim gledališčem je sodeloval kot dramaturg pri predstavi Enrica Luttmana Sen v režiji Nataše Barbare Gračner (sezona 2019/2020) in kot urednik Zbornika razprav 100 let Šentjakobskega gledališča Ljubljana, v katerem so objavljeni članki iz dvodnevnega mednarodnega znanstvenega simpozija, ki ga je Šentjakobsko gledališče v preteklem letu organiziralo z ZRC SAZU.

Na spletni strani Šentjakobskega gledališča je dostopen nagovor novega umetniškega vodje Roka Andresa: povezava.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novi-umetniski-vodja-sentjakobskega-gledalisca-je-rok-andres