Tri nagrajene kratke zgodbe z Arsovih natečajev zdaj v obliki radijskih iger

Avtor: SiGledal

Uredništvo za kulturo je lani ob tridesetletnici natečaja za kratko radijsko igro Uredništvu igranega programa prepustilo izbor treh najbolj primernih za radijsko priredbo.


Foto: Pixabay

Zgodbe sta izbrali režiserka Špela Kravogel in dramaturginja Vilma Štritof. Zmagovalne zgodbe od leta 1992 naprej so sicer dosegljive na zvočnici ZKP RTV Slovenija. Lani, ob tridesetletnici natečaja, se je nagrada preimenovala v Arsovo lastovko.

Sabina Koželj Horvat je zgodbo z naslovom Deset, nagrajeno leta 2002, postavila v potniški vlak med vožnjo. K nič hudega sluteči potnici prisede sopotnik, obseden s številom deset, ki si ga kot življenjski postulat postavlja na vseh področjih. Ko čudaški sopotnik izstopi, se v kupeju pojavi sopotnica, ki je enako obsedena, vendar z drugim številom. Skozi absurdno zgodbo je mogoče ugledati svet s poponoma drugačne, absolutne številske perspektive.

Za radio je zgodbo priredila Suzana Tratnik, dramaturginja je bila Vilma Štritof. Pod režijskim vodstvom Špele Kravogel je za ton poskrbel mojster Urban Gruden, za glasbo oblikovalka Darja Hlavka Godina, igrali pa so: Saša Mihelčič, Saša Tabaković, Maja Končar, Uroš Potočnik in napovedovalec Igor Velše.

Tudi v zgodbi Mirjam Furlan Lapanja z naslovom Avtobus, nagrajeni leta 2016, v priredbi Ane Kržišnik Blažica, je sodelovala avtorska in ustvarjalna ekipa dramaturginje Vilme Štritof, režiserke Špele Kravogel in glasbene oblikovalke Darje Hlavka Godina, vendar se je tokrat dogajala med vožnjo v avtobusu, kjer jo je posnel tonski mojster Matjaž Miklič, pozneje pa zmontiral v radijskem studiu.

Ženske, delavke, se iz oddaljenih vasi vsak dan v službo vozijo z avtobusom. Vendar vozniku ni mar, če jih tja pravočasno pripelje, saj vožnjo izkoristi za svoje opravke. Razočarane, utrujene in naveličane vsega vzamejo usodo v svoje roke. Ena od njih sede za volan in jih odpelje na izlet. Na njeno predrznost potnice različno reagirajo, sčasoma se sprostijo in se prepustijo vsaj kratki avanturi na poti v negotovo prihodnost. V igri z močno lokalno (igra je posneta v primorskem narečju) in socialno noto so potovale igralke Lara Jankovič, Ana Facchini, Marjuta Slamič, Medea Novak, v vlogi voznika pa Milan Vodopivec.

Tretja, kratka zgodba Manke Kremenšek Križman z naslovom Dva tisoč petsto besed, nagrajena leta 2019, ujame trenutek med hčerko in ostarelim očetom, v katerem se razkrije bistvo njunega odnosa, ko se enemu izteka čas. Zvočno miniaturo o preprosti človečnosti in bližini brez odvečnih besed sta za radio priredila Sandi Jesenik in režiser igre Klemen Markovčič ob sodelovanju tonskega mojstra Urbana Grudna, glasbene oblikovalke Nine Kodrič ter igralcev Maše Derganc, Sandija Pavlina in Petre Govc.

Javna predstavitev s poslušanjem in pogovorom z ustvarjalci bo v ponedeljek, 5. septembra ob 14.30 v studiu 26 Radia Slovenija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tri-nagrajene-kratke-zgodbe-z-arsovih-natecajev-zdaj-v-obliki-radijskih-iger