Festival svetovnega gledališča

Avtor: STA

Na Festivalu svetovnega gledališča v Zagrebu bodo med 17. septembrom in 2. oktobrom izvedli pet pomembnih in atraktivnih predstav v kontekstu evropskega gledališča, so v sredo napovedali organizatorji.


 

Festival bodo odprli s predstavo Ulica Vandenbranden 32 v režiji Gabriele Carrizo in Francka Chartiera ter izvedbi belgijske skupine Peeping Tom.

Umetniška direktorica festivala Dubravka Vrgoč je poudarila, da so uspeli obdržati kakovost in število predstav, kljub znižanju sredstev za tretjino v primerjavi z lanskim letom. Poudarila je, da Festival svetovnega gledališča že osmo leto prinaša v hrvaško prestolnico najbolj zanimive predstave s svetovne gledališke scene.

Vrgočeva je napovedala, da bodo režiserji vseh letošnjih festivalskih predstav prišli v Zagreb. Dodala je, da so letošnje predstave osebne izpovedi, ki se na intimen način ukvarjajo z vsakdanjimi problemi, na katere ni odgovorov.

Medtem ko otvoritvena belgijska predstava obravnava osamljenost prebivalcev neke majhne in izolirane gorske skupnosti, belgijski režiser in koreograf Alain Platel s skupino Les Ballets C de la B v predstavi Zunaj konteksta, za Pino, nadaljuje iskanje jezikovnega giba, ki je povezan z nezavestnim in nenadzorovanim.

Predstava Moj tajni vrt Stanislasa Nordeya in Falka Richera v produkciji festivala v Avignonu raziskuje načine, na katere deluje družba skozi premišljanja o sebi in odnose z drugimi.

V predstavi Megalopolis argentinske plesalke, koreografke in režiserke Constanze Macras in gledališča Schaubühne am Lehniner Platz iz Berlina, pa simbolizirajo metafizični kraj, v katerem se izgublja meja med javnim in zasebnim.

Iz Berlina bodo prišli tudi Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz, ki bodo v režiji znamenitega Franka Castorfa zaključno izvedli predstavo V Moskvo! V Moskvo!, ki je nastala po drami Tri sestre in noveli Kmetje Antona Pavloviča Čehova.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-svetovnega-gledalisca