Na Poletnem lutkovnem pristanu najboljši predstavi iz Libereca in Maribora

Avtor: STA

V okviru 33. Poletnega lutkovnega pristana, ki se je v sredo zaključil v Mariboru, sta bili po presoji občinstva najboljši predstavi Ču-ču. Žvižg. Hov! Otroškega gledališča Liberec iz Češke ter Lutkovni zajec in samostanska miš Lutkovnega gledališča Maribor (LGMB). Slednja je bila med festivalom premierno uprizorjena.


Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo je letos obiskalo več kot 3000 ljudi. Na ogled je bilo več kot 20 predstav, skupaj s spremljevalnim programom pa več kot 30 dogodkov, so danes sporočili iz LGM.

Festivalske predstave, ki so prihajale iz Slovenije, Francije, Slovaške, Češke in Hrvaške, so bile zelo raznolike v tematiki, lutkovni tehnologiji in pristopih ter so nagovarjale različne starostne skupine, od najmlajših prek mladostnikov do odraslih.

Otroška žirija je kot vsako leto ocenjevala predstave z zlatimi zvezdicami in izbrala dve najboljši predstavi festivala. Predstavi Ču-ču. Žvižg. Hov! Otroškega gledališča Liberec ter Lutkovni zajec in samostanska miš iz LGM sta prejeli vseh pet zlatih zvezdic vseh otroških ocenjevalcev in s tem nagrado zlata žirafa.

V spremljevalnem programu festivala so potekale ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica Roboti in mi pod mentorstvom Monike Pocrnjić.

Kot vsako leto so se organizatorji iz LGM povezali z drugimi akterji v mestu, in sicer z Umetnostno galerijo Maribor (UGM), Pekarno Magdalenske mreže, Art kampom, Narodnim domom Maribor in Momentom. Festival se že nekaj let tradicionalno zlije v festival Platforma sodobnega plesa; zadnja predstava Poletnega lutkovnega pristana je namreč prva predstava festivala sodobnega plesa.

V času festivala je bila v lutkovnem gledališču na rezidenci skupina kanadskih umetnikov iz gledališča Crane Creations, ki je v sodelovanju z LGM pripravilo produkcijo predstave Zrcalce.

S koncem Poletnega lutkovnega pristana vstopajo mariborski lutkarji v novo sezono 2022/23, v kateri pripravljajo sedem novih uprizoritev. Kot pravi direktorica in umetniška vodja LGM Katarina Klančnik Kocutar, si zase in za vse želijo svetlejših časov in uspešnega premagovanja strahov in temine, ki sta nas v zadnjem obdobju zajeli.

Novost v novi sezoni so predstave za izven tudi ob petkih popoldne, redni termin sobotnih lutkovnih dopoldnevov ostaja. Za prihajajočo sezono napovedujejo tudi odprtje lutkovnega muzeja v podstrehi prenovljenega objekta Tri babe na Vojašniškem trgu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-poletnem-lutkovnem-pristanu-najboljsi-predstavi-iz-libereca-in-maribora