V Murski Soboti 17. festival sodobnega plesa Front@

Avtor: STA

V Murski Soboti se začenja 17. izdaja mednarodnega festivala sodobnega plesa Front@. Na desetih festivalskih dogodkih se bodo na štirih prizoriščih predstavili plesni ustvarjalci iz Avstrije, Madžarske, Mehike, Poljske, Romunije, Španije, Ukrajine in Slovenije.


"Pri ustanovitvi festivala je šlo za zelo utopično idejo, za upor proti ustaljenim praksam. Naš namen ni bil ustanavljati festival kot neko novo institucijo, ampak pokazati, kako lahko na inovativne načine z malo večjo organizacijsko gibljivostjo omogočimo večjo dostopnost do vrhunske umetnosti tudi tam, kjer ni infrastrukture ali pa se morda zdi, da publike to morda ne zanima. Hkrati pa ta publika prav tako na neki način skozi davke tudi financira te programe," je o namenu festivala povedal umetniški vodja festivala in zavoda Flota Matjaž Farič.

Festival bo potekal do 3. septembra, in sicer delno na prostem - v parku murskosoboškega gradu in na Trgu kulture - in delno v zaprtih prostorih - v Gledališču Park ter v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota , na ogled pa bo ponudil vrhunske mednarodne in slovenske plesne produkcije.

V četrtek ob 18. uri ga bo odprla klovnovska intervencija Krotilka stolov na Odprtem odru v Trubarjevem drevoredu oziroma parku pred murskosoboškim gradom, ki jo bo pripravila klovnesa in plesalka Lingaling. Na programu festivala so med drugim še predstave Made of Space oziroma Narejeno iz prostora španske skupine GN I MC, ki bo v četrtek ob 20. uri v Gledališču Park. Španski kritiki so jo razglasili za najboljšo koreografijo leta 2021, avtorja Guy Nader in Maria Campos pa sta prejela tudi najprestižnejšo nemško nagrado za gledališče - Faust. V predstavi Made of Space bo nastopila tudi Slovenka Anamaria Klajnšček.

V petek bo na sporedu predstava Kje je zlato jajce? Alicie Ocadiz in Raula Tameza. Še ena petkova predstava, Modro črnilo, je nastala v slovensko-madžarski plesni navezi Jerce Rožnik Novak in Gaborja Ivanova, v predstavi nastopa Enya Belak. Jernej Bizjak, ki ustvarja na Danskem in v Sloveniji, pa je avtor prostorske intervencije Lov - sreče - lov, ki je prav tako na sporedu v petek.

Videti bo mogoče tudi nagrajene plesne miniature mladih plesalcev, ki po besedah organizatorjev nakazujejo trende. Poleg petih slovenskih bodo v tem sklopu predstavljene po ena romunska, ukrajinska in poljska plesna miniatura.

Uprizoritveni del festivala bo sklenil plesni koncert Fusion Reactor Žigana Krajnčana, ki se je pred leti že predstavil na festivalu, v soboto ob 21. uri v Gledališču Park.

Festival Front@ bo pospremil glasbeni festival Nindri Indri, ki bo prav tako od 1. do 3. septembra potekal na dvorišču murskosoboškega gradu in bo ponudil večerno glasbo. Napovedani so nastopi različnih didžejev, med njimi murskosoboškega Kleemarja, in tudi zasedbe Moveknowledgment.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-murski-soboti-17-festival-sodobnega-plesa-front