MGL v novo sezono z avtorskim muzikalom Boljši svet

Avtor: STA

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo novo sezono, ki so jo poimenovali Zgodba hoče biti luč, odprlo z izvirnim muzikalom Boljši svet. Ob aktualnih okoljevarstvenih vprašanjih so avtorji delo postavili v prihodnost na ločnico med tehnološkim svetom in boemsko skupino ljudi, ki se upira vseobsegajočemu pohlepu. Režiser je Gregor Gruden.


Foto: Peter Giodani

Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor, z Boljšim svetom v gledališču nadaljujejo s tradicijo muzikalov. Vsebinsko so se odločili za eno najbolj perečih tem - kako z veliko hitrostjo uničujemo planet, čeprav ekološke teme v svetovni dramatiki niso novost. Navdih so našli v muzikalu Dear World, ki je predelava satire Norica iz Chaillota Jeana Giraudouxa.

Po besedah dramaturginje Ire Ratej, ki je podpisala zgodbo, je muzikal Dear World postavljen v kavarno pariškega okrožja, v kateri se zbirajo posebneži in boemi, dokler njihovega srečevanja ne zmoti vrelec nafte, ki ga najdejo pod stavbo. Za lastni muzikal so spremenili čas dogajanja in imena likov ter ga umestili v abstrakten svet prihodnosti, ki ga obvladuje ena sama korporacija. Nasproti temu obstaja podzemni svet, ki ima v lasti še zadnji vir čiste vode.

"Ne moremo reči, da znanstvenofantastična dela niso vplivala na našo zavest in dojemanje sveta," je povedala Ratejeva, ki je skupaj z Izo Strehar podpisala tudi dialoge. Tudi po besedah režiserja bi delo lahko označili za znanstvenofantastični muzikal.

Z glasbo je muzikal opremil klaviaturist in producent Luka Jamnik, besedila songov pa je napisala pesnica in prevajalka Ana Duša. Kot je pojasnila, glasba in songi ponekod nosijo vsebino, kot je to značilno za klasične muzikale, po drugi strani pa glasba izrisuje atmosfero obeh svetov - tehnološko hladnega sveta brez občutkov in sveta, ki še vsebuje neko duhovnost. Za aranžmaje je poskrbel Sašo Vollmaier.

Scenografka Urška Vidic je imela pri iskanju prostorske postavitve "težek premislek". Kot je povedala, so namreč podobe iz znanstvenofantastičnih filmov močno prisotne, v gledališču pa so prostorsko in tudi tehnično omejeni. Zato se je odločila za minimalistično sceno, ki bo odgovarjala tako igri kot koreografijam in glasbenikom, razlika med obema svetovoma pa bo prikazana tudi s pomočjo luči. Kostumografka Bjanka Adžić Ursulov je razliko ponazorila z barvami: v spodnjem svetu z različnimi barvami in materiali, v zgodnjem pa z belo barvo, "sprano in brez energije".

Koreografka predstave je bila Anja Möderndorfer, zvok je oblikoval Sašo Dragaš, svetlobo pa Boštjan Kos. V predstavi med drugim nastopajo Gaber K. Trseglav, Karin Komljanec, Matic Lukšič, Filip Samobor, Nataša Tič Ralijan in Gašper Jarni.

Muzikal Boljši svet je prva premiera nove sezone, ki so jo naslovili Zgodba hoče biti luč; navdih za naslov je bila pesem Federica Garcie Lorce. Uprizorili bodo 11 premier.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mgl-v-novo-sezono-z-avtorskim-muzikalom-boljsi-svet