Igrivost rdeča nit Platforme sodobnega plesa

Avtor: STA

S performansom Jana Rozmana Predmetenje se danes v Mariboru pričenja 16. Platforma sodobnega plesa. Letošnja osrednja tema je igrivost kot metafora bivanja in kreativnosti. "Zanima nas, kako kreativna igrivost vstopa v umetnost in obratno," izpostavlja umetniška in programska vodja festivala Mojca Kasjak.


"Ko začnemo razmišljati, kaj je tisto, kar ljudi povezuje, misel seže v tisti spomin, ko je človek kot socialno bitje že od malega skozi igro raziskoval svet. Igra je svobodna, spontana, ustvarjalna in raziskovalna dejavnost, ki poteka brez katere koli zunanje nujnosti in nastaja iz otrokove notranje potrebe," je še povedala.

Do konca tega tedna se bo na osrednjem prizorišču Lutkovnega gledališča Maribor zvrstilo pet plesnih in glasbeno-gibalnih predstav, program pa dopolnjujejo še gibalna intervencija na prostem, umetniške delavnice, javna razprava in plesni filmi.

Osrednji program plesnih predstav danes odpira Jan Rozman s predstavo Predmetenje, ki je na bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica 2021 prejela nagrado strokovne komisije.

Pred tem bo v lutkovnem gledališču v sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom plesno-gledališka predstava Povodni mož Ambrož v izvedbi Andreja Rozmana Roze in Natalije Manojlovič Varga.

Enega od vrhuncev letošnjega programa predstavlja koreografsko delo dragON aka PHOENIX makedonsko bolgarskega umetniškega kolektiva Steam Room, ki je na sporedu v soboto. Organizatorji izpostavljajo še predstavo Forecasting, v kateri Barbara Matijević in Guissepe Chicco prepleteta videoposnetke s plesom, gibom in glasom.

Festival v nedeljo zaključuje plesno-glasbeni spektakel Fusion Reactor režiserja, koreografa in plesalca Žigana Krajčana, ki je bil premierno predstavljen maja letos v Kinu Šiška.

Letošnji festival Platforma sodobnega plesa poteka v organizaciji zavoda Moja kreacija ter v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor, Narodnim domom Maribor in zavodom Moment.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igrivost-rdeca-nit-platforme-sodobnega-plesa