Placido Domingo bo že četrtič nastopil za slovensko občinstvo

Avtor: STA

Slavni operni pevec Placido Domingo bo drevi že četrtič nastopil za slovensko občinstvo. Na odru Galussove dvorane se mu bo pridružila sopranistka Maria Jose Siri. Pod taktirko Jordija Bernacerija bosta nastopila v spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije.


Foto: Pixbay

Španskega baritonista Placida Dominga poznamo kot člana legendarne zasedbe treh tenorjev (Domingo, Carreras, Pavarotti), ki so bisere operne literature z najbolj prodajanimi albumi klasične glasbe približali širšemu krogu ljubiteljev glasbene umetnosti, so zapisali pri Ljubljana Festivalu.

Na odru Gallusove dvorane se mu bo drevi pridružila sopranistka Maria Jose Siri, ki se je rodila v Urugvaju in se v umetnosti petja urila na Pariškem konservatoriju ter na Dunaju. Očetova strast do glasbe jo je že pri petih letih spodbudila k igranju klavirja in do učenja petja tanga.

Nastopila bosta z Orkestrom Slovenske filharmonije in španskim dirigentom Jordijem Bernacerijem, ki je študij dirigiranja v Valenciji nadgradil z uspešno končanim študijem na Dunaju. Predstavili bodo odlomke na Slovenskem redkeje slišanih zarzuel, španskih glasbeno-gledaliških iger kot sta jih pisala španska skladatelja Moreno Torroba in Ruperto Chapi.

Slavni tenorist, ki zadnja leta vse pogosteje nastopa kot bariton, je svojo glasbeno pot začel s študijem dirigiranja in klavirja in se šele sčasoma posvetil petju. V svoji karieri je nastopil že več kot 4000-krat; drevi že četrtič nastopa v Sloveniji. Med drugimi tudi v velikih opernih hišah, kot so milanska Scala, Dunajska državna opera in londonski Covent garden.

Njegove kariere nista zaustavila niti rak, ki ga je prebolel leta 2010, niti obtožbe o spolnem nadlegovanju in neprimernem vedenju, ki so v javnost privrele 2019. Preiskava ameriškega sindikata, ki predstavlja operne izvajalce, je ugotovila, da je "sodeloval v neprimernih dejavnostih, od spogledovanja do spolnih ponudb tako na delovnem mestu kot zunaj njega", je tedaj povzela francoska tiskovna agencija AFP. Po obtožbah je odstopil kot glasbeni direktor Opere v Los Angelesu, ki jo je pomagal ustanoviti in za nekaj časa prekinil z nastopi v Združenih državah Amerike.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/placido-domingo-bo-ze-cetrtic-nastopil-za-slovensko-obcinstvo