Pripoved o Kačji kraljici bo oživela obnovljeni Vojašniški trg v Mariboru

Avtor: STA

Za obnovljeni Vojašniški trg v Mariboru so v Narodnem domu Maribor v sodelovanju z Gledališčem Ane Monro in Lutkovnim gledališčem Maribor pripravili ulično predstavo Srečanja v času, ki bo danes prvič predstavljena javnosti. Temelji na motivih ljudske pripovedke o Kačji kraljici.


Foto: Pixabay

"Vsakemu javnemu prostoru njegovo pravo vrednost dajo šele ljudje, ki ga uporabljajo; ulično gledališče pa ima to krasno sposobnost, da lahko pričara vsebine in z njimi začara prostore ter jih tako vsaj za nekaj trenutkov napravi drugačne," je povedal režiser in idejni vodja predstave Goro Osojnik.

"Vojašniški trg je zaradi svoje sestavljenosti predstavljal izziv, ki je kar klical po lokalni vsebini. Zato smo k sodelovanju povabili Mariborčane, ki so nam pomagali poiskati bolj ali manj (ne)znane mariborske zgodbe in jih stkati v pisano ter malce hudomušno tapiserijo dogodkov, ki so se nekoč že – ali pa tudi ne – odvijali prav na tem trgu," je dodal.

Z besedili in zgodovinskimi viri so pomagali Polona Prosen, Vid Kmetič, Marko Brumen, Maja Pegan in Jana Zadravec, avtor glasbe je Goran Završnik. Kot pripovedovalec nastopa Rok Kušlan, med drugim pa nastopajo Anže Mohorič, Barbara Jamšek, Miha Bezeljak, Uroš Kaurin in Ankica Radivojević.

Revitalizacija obstoječega Vojašniškega trga z delno rekonstrukcijo srednjeveškega zidu predstavlja kompletno prenovo najstarejšega mestnega trga, ki je nastal na tem mestu že v 11. stoletju. Obnovitvena dela so se začela sredi leta 2020, projekt pa poleg trga zajema še obnovo Sodnega stolpa in nekdanje hladilnice, v kateri so uredili Muzej najstarejše trte na svetu.

Obnovljen je tudi objekt Pri treh babah, kjer je načrtovana ureditev Lutkovnega muzeja, že vzpostavljen pa je informacijski center za Center Minoriti, ki obsega lutkovno gledališče, zunanji avditorij in Minoritsko cerkev.

V Narodnem domu Maribor so veseli, da je ta del mesta, ki je nekoč, ko je kazal mnogo bolj klavrno podobo, služil kot eno od prizorišč njihovega Festivala Lent. "Z načrtnim odkrivanjem pozabljenih in večkrat zanemarjenih kotičkov mesta, ki smo jih v treh desetletjih uspešno spremenili v kar 230 različnih prizorišč festivalov, koncertov in predstav, v Narodnem domu Maribor ne izpolnjujemo zgolj svojega poslanstva – kulturo iz dvoran pripeljati med ljudi – temveč mestnim ulicam in trgom podarjamo utrip in življenje," sporočajo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pripoved-o-kacji-kraljici-bo-ozivela-obnovljeni-vojasniski-trg-v-mariboru