Muzikal Povodni mož premierno na Ljubljana Festivalu

Avtor: STA

Dogajanje na Ljubljana Festivalu bo nadaljeval sodobni pop-rock muzikal Povodni mož, ki bodo ga na odru Križank premierno uprizorili danes in sredo, 24. avgusta. Avtorica glasbe je Neža Buh - Neisha, ki napoveduje veliki spektakel, v katerega so vsi ustvarjalci vložili najboljše, kar znajo.


Foto: Arhiv Festival Ljubljana

Muzikal Povodni mož s sloganom Kdo komu je sledil? Kdo koga v 'lajf' spustil? je nastal v jedru ustvarjalne ekipe producentke Vesne Starina, avtorja besedila Ambroža Kvartiča, režiserke Sare Lucu ter dramaturga Miša Mićića. Med ustvarjalci so še kostumografinja in oblikovalka maske Dominika Monte ter koreografa Željko Božič in Maša Kagao Knez.

"Če si gledalci po koncu muzikala ne bodo žvižgali komadov, nisem naredila nič," je na novinarski konferenci Ljubljana Festivala povedala glasbenica Neisha, ob čemer je avtor besedila Ambrož Kvartič dodal: "Upamo, da si publika ne bo samo žvižgala, temveč tudi pela besedila ali morda celo citirala odlomke iz predstave." Povedala sta še, da je eden od večjih izzivov, s katerimi so se soočili, ta, da predstava kljub dolžini uspe držati gledalca v primežu vse do konca.

V glavnih vlogah bosta nastopila Sara Briški Cirman - Raiven (Urška) in igralec Jure Kopušar (Povodni mož). "Ljudi, ki znajo hkrati igrati, peti in plesati, je izredno malo," je o tem povedala Neisha. Muzikal po besedah Kvartiča ozavešča in nagovarja slehernega posameznika k razmisleku o uporabi in vplivu družbenih omrežij.

Snov so črpali iz Prešernove balade Povodni mož in ljudskih pripovedk, a so si po besedah Kvartiča pri ustvarjanju celovečerne predstave privoščili tudi veliko umetniške svobode in prirejanja zasnove, da bi bila prilagojena današnjim razmeram. Med drugimi Urško soočajo z liki, ki so v svet digitalnih omrežij zabredli tako globoko, da bi svojo identiteto lažje izrazili s spletnim psevdonimom kot lastnim imenom.

Organizatoriji so sporočili, da bodo predstavo uprizarjali še 27., 28. in 29. septembra v Hali L56 v Stegnah. Za ponovitve v oktobru in decembru, ki bodo v Ljubljani, še ni določenih datumov in lokacij.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/muzikal-povodni-moz-premierno-na-ljubljana-festivalu