V sklopu Ljubljana Festivala nocoj tenorist Juan Diego Florez

Avtor: STA

V sklopu Ljubljana Festivala bo nocoj v Cankarjevem domu nastopil perujski tenorist Juan Diego Florez. Za oboževalce opernih arij ima tokrat pripravljen repertoar ob spremljavi orkestra, ki zajema zlasti bel canto, pa tudi romantična operna dela.


Foto: Pixabay

Na programu je glasba Rossinija, Donizettija, Verdija, Puccinija, Mascagnija, Bizeta, Masseneta in Gounoda.

Florez je po očetovem vzoru sprva nastopal kot pevec popularne in perujske glasbe, kot štipendist pa je študijsko pot opernega pevca začel v Filadelfiji in nadaljeval v Italiji. Ko je pri 23 letih debitiral v milanski Scali, mu je to odprlo vrata na najpomembnejše svetovne operne odre. Od svojega debija je posnel vrsto zgoščenk kot tudi celotne opere na CD-jih in DVD-jih, v karieri pa je prejel številna priznanja in nagrade.

"Res sem navdušen, da bom nastopal na Ljubljana Festivalu, kjer bom lahko predstavil svoj operni repertoar, pa tudi tisti del sebe, ki je povezan s popularno glasbo, ob kateri sem odrasel," so besede 49-letnega opernega zvezdnika navedli v sporočilu za javnost.

Florez, ki na Ljubljana Festivalu tokrat gostuje prvič, bo nastopil ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko ukrajinske dirigentke Oksane Liniv.

Oksana Liniv je postala prva dirigentka na odru Wagnerjevega gledališča v Bayreuthu. Njene interpretacije opisujejo kot natančne, temperamentne, z navdušujočo globino razumevanja glasbe. Trenutno deluje kot glasbena vodja Teatra Comunale v Bologni in tamkajšnjega simfoničnega orkestra, redno pa dirigira tudi orkestrom, kot so Münchenski filharmoniki, Dunajski simfoniki in Berlinski filharmoniki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sklopu-ljubljana-festivala-nocoj-tenorist-juan-diego-florez