Na Ljubljana festival prihaja tudi nov slovenski pop-rock muzikal Povodni mož

Avtor: STA

Festival Ljubljana tudi v drugi polovici avgusta napoveduje več večerov z zvenečimi imeni nastopajočih. Že nocoj bo v Križankah koncert filmske glasbe iz Gospodarja prstanov, ki jo podpisuje priznani skladatelj Howard Shore, danes pa so predstavili tudi nov slovenski muzikal, za katerega je glasbo spisala Neisha, Urško pa bo odigrala Raiven.


Foto: Arhiv Festival Ljubljana

Na nocojšnjem koncertu bo mogoče prisluhniti koncertni izvedbi Gospodarja prstanov. Glasba k filmski upodobitvi fantazijskih romanov pisatelja J. R. R. Tolkiena bo tako z odra Križank zazvenela v izvedbi skoraj 100 nastopajočih Akademskega simfoničnega orkestra Khmelnitske filharmonije, zbora in solistov, večer pa bo povezal zvezdniški gost William Kircher, ki je v trilogiji Hobit odigral vlogo škrata Bifurja. Kot je na novinarski konferenci povedala vokalista Johanna Krumin, bo koncert na zelo neposreden način nagovoril čustva obiskovalcev, prepletena iz dobrega in zla.

Na novinarski konferenci so gostili tudi ustvarjalce novega pop-rock muzikala Povodni mož, ki jemlje navdih pri Prešernovi pesnitvi, hkrati pa je postavljen v sodobni svet. Po napovedi avtorice glasbe Neže Buh - Neishe se obeta veliki spektakel, v katerega so vsi ustvarjalci vložili najboljše, kar znajo.

Ambrož Kvartič, ki se podpisuje pod besedilo muzikala, ni želel razkriti zgodbe. Ta sicer ne bo enaka Prešernovi, saj so želeli nagovoriti sodobnega človeka in ne kot pesnik grajati Urškine ošabnosti. Rdeča nit bo ugrabitev in vprašanje, kaj lahko ugrabi sodobnega človeka. Pomemben ostaja tudi ples, ki ga najdemo tako v Prešernovi kot v ljudskih različicah Povodnega moža.

Urško bo v muzikalu, ki je nastal pod režijsko taktirko Sare Lucu in v koreografiji Željka Božiča in Maše Kagao Knez, upodobila pevka Sara Briški Cirman - Raiven, v Povodnega moža pa se bo prelevil igralec Jure Kopušar. Muzikal bo premiero doživel v Poletnem gledališču Križank prihodnji torek, 23. avgusta.

Do tedaj bodo na festivalu gostili več priznanih tujih glasbenih imen. V četrtek bo v Cankarjevem domu nastopil Simfonični orkester iz Pittsburgha pod vodstvom dolgoletnega umetniškega vodje Manfreda Honecka s svetovno znano pianistko pianistko francoskega rodu Helene Grimaud.

V petek bodo na svoj račun prišli oboževalci Harryja Potterja oziroma glasbe iz filma o magičnem svetu enega najbolj znanih čarodejev. Izvirno glasbo iz več filmov bo izvedel simfonični orkester Khmelnitske filharmonije, večer pa bo povezoval Chris Rankin, znan kot Percy Weasley iz filma Harry Potter.

Prihodnji festivalski teden bo v ponedeljek uvedel koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z zvezdniškim perujskim tenoristom Juanom Diegom Florezom. Koncert opernih arij bo vodila ukrajinska dirigentka Oksana Lyniv.

Na novinarski konferenci so spregovorili še o postavitvi v Križevniški cerkvi, kjer se od torka predstavlja umetnica Eva Petrič s projektom Orakelj, sestavljenim iz performansa in instalacije. Na ogled bo do 1. septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljana-festival-prihaja-tudi-nov-slovenski-pop-rock-muzikal-povodni-moz