Na Bayreuthskem festivalu nove težave z letošnjo izvedbo Nibelungovega prstana

Avtor: STA

Na letošnjem Bayreuthskem festivalu se nadaljujejo težave z letošnjo izvedbo Nibelungovega prstana nemškega skladatelja Richarda Wagnerja. Ameriški tenorist Stephen Gould, ki bi moral v petek zvečer na premieri Somraka bogov nastopiti v vlogi Siegfrieda, je tik pred zdajci odpovedal svoj nastop.


Foto: Pixabay

"Na njegovo največjo žalost je moral Stephen Gould zaradi bolezni odpovedati sodelovanje kot Siegfried," so ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz festivala. Dodali so, da so zamenjavo za Goulda našli v ameriškem tenoristu Clayju Hilleyju.

Gould je sicer na letošnjem festivalu imel izjemen program. Nastopil naj bi ne le kot Siegfried v četrtem delu Nibelungovega prstana Somrak bogov, ampak tudi kot Tristan v Tristanu in Izoldi ter imel naslovno vlogo v operi Tannhäuser. Ob tem je tiskovni predstavnik festivala Hubertus Herrmann pojasnil, da se odpoved Gouldovega nastopa zaenkrat nanaša samo na Somrak Bogov. Opera Tannhäuser je sicer v Bayreuthu na sporedu v ponedeljek.

Gouldova odpoved nastopa ni prvi kadrovski zaplet pri novi postavitvi Nibelungovega prstana s štirimi operami, ki jih letos režira avstrijski režiser Valentin Schwarz.

Na ponedeljkovi premieri Valkire se je pevec Tomasz Konieczny v vlogi Wotana tako hudo poškodoval, ko se je na odru zrušil naslanjač, da ni mogel nadaljevati s petjem. V tretjem dejanju Wagnerjeve opere ga je zamenjal Michael Kupfer-Radecky.

Kupfer-Radecky je s tem postal že peti Wotan za letošnji Bayreuth. Prvotno je bilo načrtovano, da bo kot Wotan nastopil avstrijski pevec Günther Groissböck, a je lani sodelovanje odpovedal. Nadomestiti bi ga moral švedski operni pevec John Lundgren, a je sodelovanje prav tako odpovedal. V Renskem zlatu ga je zamenjal Egils Silins, v Valkiri Konieczny.

Tik pred premiero je moral zaradi covida-19 nastop odpovedati nastop tudi finski dirigent Pietari Inkinen. Namesto njega je dirigentska palica pripadla nemškemu dirigentu Corneliusu Meistru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-bayreuthskem-festivalu-nove-tezave-z-letosnjo-izvedbo-nibelungovega-prstana