Mozartu posvečena multimedijska razstava v središču Dunaja

Avtor: STA

V središču Dunaja bodo 8. septembra odprli multimedijsko razstavo, posvečeno avstrijskemu skladatelju Wolfgangu Amadeusu Mozartu (1756-1791). Razstava Mozartov mit (Mythos Mozart) bo na 1500 kvadratnih metrih ponudila "novo, multimedijsko srečanje z glasbenim genijem".


Foto: Pixabay

Razstava bo na ogled v Kleines Kaiserhaus, kjer je Mozart preživel zadnje leto svojega življenja.

V stavbi, kjer je Mozart napisal Čarobno piščal in Rekviem, bodo s pomočjo "50 posebnih projektorjev, ducat velikih zaslonov, približno 200 zvočnikov in inovativnega sistema akustike" predstavljeni skladateljevo življenje, razmišljanje in glasba.

Animacije bodo obiskovalce vabile na polet z balonom nad strehami Mozartovega Dunaja. V prvi sobi bo njegov Requiem ponazorjen s 1500 svečami in senčnimi projekcijami, za zadnjo sobo, ki so jo poimenovali Mozart Forever, pa je novomedijski umetnik Refik Anadol s pomočjo umetne inteligence ustvaril "fantastične digitalne vizualne svetove". V petih sobah zasebno financiranega projekta na Kärntner Strasse 19 naj bi obiskovalci preživeli približno 60 minut.

Za glasbo so poskrbeli študenti fakultete za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, ki so jo za razstavo tudi posneli. Sodelovali so tudi z mednarodnimi umetniki, kot so tenorist Rolando Villazon, sopranistka Elise Caluwaerts in violinist Aleksej Igudesman.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mozartu-posvecena-multimedijska-razstava-v-srediscu-dunaja