Kostumografka Marija Vidau dopolnila 80 let

Avtor: STA

Kostumografka Marija Vidau danes praznuje 80. rojstni dan. Na Opčinah rojena prejemnica številnih nagrad, se je 1966 zaposlila v SSG v Trstu, a ves čas sodelovala tudi z drugimi slovenskimi poklicnimi gledališči. Poskrbela je za kostumsko opremo okoli 120 gledaliških predstav, zlasti za klasična evropska dela in Cankarjeve drame.


Foto: Arhiv SSG Trst

Po študiju na Akademiji za kostumografijo in modo v Rimu, kjer je leta 1970 diplomirala, se je pozneje izpopolnjevala tudi v ZDA, kjer je sodelovala z znamenitimi zvezdniki filmske industrije. Kot gledališka kostumografinja se je po vrnitvi zaposlila v SSG Trst, hkrati pa sodelovala z drugimi poklicnimi gledališči po Sloveniji. Najizrazitejše je zaznamovala estetiko predstav novogoriškega in tržaškega gledališča.

Njene kostumske zamisli so izjemno skladne z režijskimi zamislimi in se izvrstno vključujejo v scenske zasnove posameznih predstav, piše portal Sigledal. Poskrbela je za kostumsko opremo pri približno 120 gledaliških predstavah, za katere je prejela nagrado Prešernovega sklada (leta 1984), Zlati lovorjev venec v Sarajevu, nagrado v Palazzo delle esposizioni v Rimu in Sterijevo nagrado v Novem Sadu. Prejela je tudi več nagrad na Borštnikovih srečanjih v Mariboru.

Leta 2019 je prejela nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo, imenovano Polde Bibič, leto pozneje pa so ji tri primorska gledališča – Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče (SSG) iz Trsta in Slovensko narodno gledališče Nova Gorica – podelila nagrado tantadruj za življenjsko delo.

"Umetniško snovanje kostumov za več kot 350 predstav v domala vseh slovenskih gledališčih je prineslo Mariji Vidau tudi veliko zadoščenja," so med drugim zapisali v utemeljitvi nagrade.

"Njeno vodilo je bilo eksperimentiranje, izvirnost je iskala tudi v unikatnih dodatkih, ki jih je večkrat izdelala sama, vendar je dosledno upoštevala gledališko tradicijo. Umetniško in ustvarjalno delo, ki ga je opravila Marija Vidau na prizorišču slovenskega gledališča, je primorskemu prostoru dalo pridih univerzalnosti in enkratnosti," še piše v utemeljitvi nagrade.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kostumografka-marija-vidau-dopolnila-80-let