Festival Dobimo se pred Škucem znova s pestrim dogajanjem v stari Ljubljani

Avtor: STA

Koncerti, predstave, modna revija, performansi, razstavi, literarni dogodki, ustvarjalne delavnice, Knjižnica pod krošnjami ter Škuceva tržnica, vse to se bo od danes do zadnjega julijskega dne ponovno odvijalo na ljubljanskem Starem trgu pred Galerijo Škuc v okviru letošnjega festivala Dobimo se pred Škucem. Vsi dogodki so brezplačni.


Foto: Pixabay

Prvi festivalski dan se bo začel drevi ob 18. uri z gledališko predstavo Tri pravljice v izvedbi Rozinteatera. V predstavi Andrej Rozman Roza v podobi klovna, ki ne zna ničesar drugega kot govoriti, pripoveduje, zakaj ima Ljubljana Zmajski most in nekateri Ljubljančani bruhajo ogenj.

Ob 19. uri bo na sporedu odprtje razstave in modna revija: Nature + Culture = Future. Projekt predstavlja kompleksen odnos mode do narave, njegov namen pa je vzpodbuditi razmislek o spoštovanju in odgovornosti do narave ter razvijanju enakovrednega medsebojnega odnosa, ki temelji na trajnostnih principih ter upošteva sodobne oblikovalske pristope, kjer se znanost in tehnologija povezujeta z oblikovanjem in umetnostjo, z namenom vzpostavitve procesov prihodnosti.

Uro pozneje bodo odprli razstavo Artopolis: Sodobna neskladja, ki ponuja vpogled v aktualno produkcijo mlajših slovenskih umetnic in umetnikov. Izbrana dela raziskujejo jukstapozicijo sodobne figuralike in simbolizma v obdobju splošne semantične prenasičenosti, poljudnega popularnega nihilizma in neskončnega iskanja novih objektov transferja. Na razstavi sodelujejo Julija Baša, Urša Čuk, Patrik Dvorščak, Anastazija Pirnat, Iris Pokovec in Jon Žagar. Kurator razstave je Matej Tomažin.

Jazz oder na Gornjem trgu bo pol ure kasneje zavzel multimedijski performans Plečnikova misel z Ladom Jakšo, ki je v počastitev letošnjega Plečnikovega leta pripravil intriganten in poetičen multimedijski performans, v katerem izvirna jazzovska ambientalna glasba v živo spremlja projekcijo, na kateri se odslikavajo v objektiv ujete Plečnikove stvaritve.

Performansu bo sledil koncert Jakomini Jazz Tria, zasedbe treh študentov jazza z graške glasbene akademije z glasbo z njihovega prvega albuma. Nastopili bodo Žan Cesar na trobenti, kitarist Tilen Gavranovič ter Jernej Vindšnurer na kontrabasu.

Zadnji festivalski dan, v nedeljo, 31. julija se bo festival začel s koncertom in glasbeno ustvarjalno delavnico pod vodstvom Mateje Fi Kovčekteta na obisku, ki bo ponudila glasbeno urico življenjskih dogodivščin, domiselno prepletenih z ljudskimi in avtoričinimi pesmimi. Sledila bo še ustvarjalna delavnica recikliranja Ustvarjalno2: DIY nakit pod vodstvom Simona Drofelnika in Mateje Herbst, kjer bo mogoče z recikliranjem in poslikavo papirja oblikovati svojevrsten nakit za vse priložnosti in okuse.

Festivalsko dogajanje se bo sklenilo s kantavtorskim koncertom Chrisa Eckmana Muzika na Starem trgu na vrtu Galerije Škuc ob 20. uri. Chris Eckman je v Ljubljani živeči ameriški glasbenik, skladatelj, producent in lastnik založbe. Sredi osemdesetih let je bil del aktivne glasbene scene Seattlea, ko je bil s skupino The Walkabouts med prvimi, ki so snemali za kasneje legendarno, po grungeu znano založbo Sub Pop.

Festivalsko dogajanje se bo začelo vsak dan ob 17. uri s Škucevo tržnico.

Celoten program festivala je dostopen na povezavi sta.si/qRZiek. V primeru dežja ali nestabilnega vremena se bo festivalsko dogajanje selilo v Galerijo Škuc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-dobimo-se-pred-skucem-znova-s-pestrim-dogajanjem-v-stari-ljubljani