Premiera opere Madama Butterfly za začetek festivala v Bregenzu

Avtor: STA

Po dveh letih pandemije festival v avstrijskem Bregenzu ob Bodenskem jezeru ponovno poteka neokrnjeno, ob prisotnosti številnih gostov iz politike in kulture. Na prvi dan festivala v glavnem mestu avstrijske zvezne dežele Predarlsko bo nocoj premiera opere Madama Butterfly italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija.


Foto: Pixabay

Premiere se bosta po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA udeležila tudi predsednika Avstrije in Švice, Alexander Van der Bellen in Ignazio Cassis. V četrtek bo na festivalu v Bregenzu na sporedu premiera hišne opere Sibirija italijanskega skladatelja Umberta Giordana, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem iz nemškega Bonna.

Na današnjo otvoritveno slovesnost, ki je bila že dopoldne, so sicer povabili okoli 1800 gostov. Režijo slovesnosti so zaupali lutkarju Nikolausu Habjanu. Na programu je bil tudi nastop Dunajskih filharmonikov pod vodstvom rezidenčnega dirigenta Enriqueja Mazzole. Na željo avstrijskega predsednika so za konec nastopa na program uvrstili evropsko himno Oda radosti, s čimer naj bi poudarili enotnost Evrope, so sporočili organizatorji festivala.

Udeležbo na otvoritveni slovesnosti je odpovedal avstrijski kancler Karl Nehammer, ker da ima boj proti inflaciji prednost. Zaradi okužbe z novim koronavirusom je to moral storiti še avstrijski podkancler in minister za kulturo Werner Kogler, ki je bil sicer predviden kot eden od slavnostnih govornikov.

Festival bo potekal do 21. avgusta, ko bosta na sporedu koncert Dunajskih filharmonikov in ponovno Puccinijeva opera Madama Butterfly.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-opere-madama-butterfly-za-zacetek-festivala-v-bregenzu