Clugova Carmina Burana danes na nemškem festivalu Dance First

Avtor: STA

Balet SNG Maribor bo sezono zaključil na gostovanju v Nemčiji, kjer bo danes na festivalu Dance First v bavarskem Fürstenfeldubrucku uprizoril Carmino Burano v koreografiji Edwarda Cluga na glasbo Carla Orffa, so sporočili iz Opere in baleta SNG Maribor.


Foto: Tiberiu Marta

Festival Dance First je nastal z namenom zbliževanja ljudi iz različnih okolij skozi ples. V letošnjem programu nastopajo umetniški ansambli iz Slovenije, Španije, Italije, Nemčije in Kanade, produkcije festivala pa so bavarske in nemške premiere. Festival je mesto izmenjave, kjer predstave spremljajo pogovori z občinstvom in druge prireditve.

"Že sama Orffova uglasbitev zvrstno nadvse raznolikih pesmi ponuja tako rekoč nešteto interpretacij eksistencialnega vprašanja, kaj so pravzaprav sreča, življenje in ljubezen, izmed katerih ni nobene napačne - prav gotovo pa ni nobena interpretacija edina pravilna in univerzalna," je o Carmini Burani pred nemško premiero povedal umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug.

Dodal je, da je "v s simboliko pregneteni Orffovi scenski kantati iskal predvsem spontane gibalne impulze, ki bi med razgrinjanjem glasbenega toka gledalca nagovorili in ga nevsiljivo vključili v ta nenehno vrteč se krog življenja".

V Carmini Burani plešejo Evgenija Koškina, Tea Bajc, Beatrice Bartolomei, Catarina de Meneses, Olesja Hartmann Marin, Tijuana Križman Hudernik, Monja Obrul, Ema Perič, Asami Nakashima, Satomi Netsu, Mina Radaković, Hristina Stojčeva, Tetiana Svetlična, Mirjana Šrot, Ines Uroševič, Tamas Darai, Davide Buffone, Tim Dolinšek, Mircea Golescu, Tomaž Viktor Abram Golub, Sytze Jan Luske, Matteo Magalotti, Tiberiu Marta, Lucio Mautone, Yuya Omaki, Alexandru Pilca, Andrea Schifano, Christopher Thompson, Jan Trninič in Maro Vranaričič.

Scenografija je delo Marka Japlja, kostumi Lea Kulaša, oblikovanje luči Tomaža Premzla.

Z gostovanjem v Nemčiji mariborski Balet zaključuje sezono, Opero SNG Maribor pa čaka še gostovanje na 70. Ljubljana festivalu, kjer bo prihodnji četrtek v Cankarjevem domu na sporedu Bizetova opera Carmen pod taktirko Simona Krečiča in v režiji Juana Guillerma Nove. V naslovni vlogi bo nastopila romunska mezzosopranistka Ramona Zaharia.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/clugova-carmina-burana-danes-na-nemskem-festivalu-dance-first