Zlati hrestač za baletnike SNG Opera in balet Ljubljana

Avtor: STA

Baletniki SNG Opera in balet Ljubljana so minuli konec tedna v Italiji za umetniške dosežke prejeli mednarodno nagrado zlati hrestač. Nastopili so tudi na premieri operete Netopir v Trstu in s predstavo Gusar gostovali v Španiji.


Foto: Tamino Petelinšek

"S tokratnim gostovanjem smo res zelo zadovoljni. Naš baletni ansambel je z izvrstnim plesom presenečal iz dneva v dan. Zato je tudi nagrada zlati hrestač, ki so nam jo za umetniško odličnost podelili na festivalu plesa in plesov v Nepiju, zaslužena in je prišla v najboljšem trenutku. Odprtih imamo že nekaj poti na italijanske odre in dogovarjamo se za različna sodelovanja in gostovanja v prihodnjih sezonah," je o uspehih umetnikov povedal direktor Staš Ravter.

Ljubljanski baletni ansambel se je že predstavil v Straussovi opereti Netopir v tržaškem Gledališču Verdi. Plesalci Nina Kramberger, Gabriela Mede, Mariya Pavlyukova, Erica Pinzano, Tasja Šarler, Lukas Bareman, Thomas Giugovaz, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Oleksandr Koriakovskyi navdihujejo občinstvo z dinamično koreografijo Lukasa Zuschlaga, v katero je vključil polko, valček in kankan, so sporočili iz SNG Opera in balet Ljubljana.

Z Gusarjem je ljubljanski baletni ansambel gostoval v Granadi in Murcii v Španiji. Po mnenju španskih plesnih kritikov je ljubljanski baletni ansambel odličen v tradicionalnih produkcijah, še posebej, če gre z roko v roki z enim od velikih španskih koreografov Martinezom, ki dobro pozna ples in klasični repertoar.

"Baletni plesalci so najprej pustili neverjeten vtis v Granadi na največjem mednarodnem festivalu v Andaluziji, nato pa še v Murcii, v avditoriju Victorja Villegasa, kjer so poželi stoječe ovacije," je povedal umetniški direktor baleta Renato Zanella.

Balet v dveh dejanjih Gusar je koreograf Jose Carlos Martinez po M. Petipaju javnosti prvič predstavil pred dvema letoma v Rimski operi. Tokrat je bil premierno izveden tudi pred španskim občinstvom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zlati-hrestac-za-baletnike-sng-opera-in-balet-ljubljana