V Innsbrucku kolektiv Beton Ltd. in gledališka ustvarjalka Lea Kukovičič

Avtor: STA

V Kunstraumu Innsbruck danes gostujeta slovenski gledališki kolektiv Beton Ltd. s predstavo Ich kann nicht anders in gledališka ustvarjalka Lea Kukovičič z artist talkom FORSALE. Producent obeh umetniških projektov je ljubljanski zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev Bunker.


Foto: Toni Soprano

Ich kann nicht anders je peta predstava kolektiva Beton Ltd. in prva predstava v tako imenovanem nemškem ciklu, kjer nas "kontrapunkt med popolno intimo in odzveni globalnih dogodkov spomni na tezo hrvaškega filozofa Srećka Horvata, da je prava revolucija vedno revolucija vsega, vseh družbenih odnosov, tudi najbolj intimnih".

"Svet okoli nas je nasičen z dogajanjem, nasičen s spremembami in, če obstaja konstanta, je to trenutno negotovost. Slutimo spremembe, a kakšne bodo, se še ne izrisuje jasno. Ena izmed možnih strategij boja proti oglušujoči glasnosti sveta, je umik v svoj svet. Ne predaja, ampak obramba lastnega intimnega teritorija pred zunanjim svetom. Umik v intimo, kjer je svoboda možna in kjer je utopija - zdaj," so o predstavi zapisali pri zavodu Bunker.

Beton Ltd. je slovenski gledališki kolektiv, ki so ga leta 2010 ustanovili igralci, performerji in gledališki ustvarjalci Katarina Stegnar, Primož Bezjak in Branko Jordan. Ich kann nicht anders velja za veliko uspešnico kolektiva. Od premiere leta 2016 je gostovala na več domačih in mednarodnih festivalih in je ena od največkrat odigranih predstav kolektiva.

Kolektiv Beton Ltd. je s predstavo Ich kann nicht anders lani vstopili v projekt Lee Kukovičič: FORSALE, dražbena hiša uprizoritvenih umetnosti, kjer je bila predstava prodana na dražbi. Po prodaji predstave Ich kann nicht anders je Lea Kukovičič oblikovala artist talk FORSALE, ki razkriva plasti mehanizmov onkraj denarja in zakona ter izrisuje kolesje gledališča, kamor je potrebno stopiti skupaj - četudi v osrčje teme, kot pravi avtorica.

Gledališče je nekoristno, saj ne proizvaja neoliberalne želje po zapravljanju. V artist talku umetnica Lea Kukovičič podrobno analizira projekt FORSALE, konceptualno umetniško dela, ki presega gledališče in se igra z ekonomijo.

FORSALE je dražbena hiša uprizoritvenih umetnosti, ki je bila ustanovljena leta 2021 kot prva dražbena hiša na svetu, ki prodaja gledališke predstave. Zgodovinska prva dražba je potekala v Sloveniji na festivalu sodobnih uprizoritvenih umetnosti Mladi levi, kjer so dražili prav predstavo Ich kann nicht anders. Obenem je intrigantno konceptualno umetniško delo s provokativno vsebino, ki ga je ustvarila Lea Kukovičič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-innsbrucku-kolektiv-beton-ltd-in-gledaliska-ustvarjalka-lea-kukovicic