Bejart Ballet iz Lozane se znova vrača v Križanke

Avtor: STA

V sklopu 70. Ljubljana festivala se drevi obeta večer Bejart Balleta iz Lozane. Skupina, ki bo letos že petič nastopila v ljubljanskih Križankah, bo tokrat predstavila deli Gila Romana t 'M et variations..., ki je v obliki dnevnika naslovljeno na Mauricea Bejarta, in Bejart fete Maurice - izvlečki baletov Bejarta, ki jih je izbral Roman.


Foto: Pixabay

Bejart Ballet iz Lozane je od svojega nastanka, leta 1987, pomembna skupina, ki jo v koreografskem svetu pogosto omenjajo, so zapisali organizatorji Ljubljana festivala. Za njeno umetniško izvrstnost skrbi vodja Gil Roman, ki ga je za naslednika izbral sam Maurice Bejart, preden se je poslovil leta 2007.

Skupina nastopa po vsem svetu in tako ohranja željo svojega ustanovitelja, da bi svet baleta predstavili širšemu občinstvu. Roman je koreograf že 20 let. Ohranja delo Bejarta, v repertoar skupine pa dodaja tudi nove stvaritve.

Skupina, ki bo v Križankah nastopila danes in še v četrtek bo uprizorila t 'M et variations... - baletne variacije na temo Ljubezni in notranje nujnosti plesa. Sledil bo še Bejart fete Maurice. Izvlečki baletov po izboru Romana, ki spominjajo na priprave na zabavo. "To bo živahna predstava, ki nas bo popeljala na potovanje po vesolju stvaritelja baletne skupine", napovedujejo organizatorji.

Ljubljana Festival je švicarski plesni ansambel gostil že večkrat, nazadnje so se ljubljanskemu občinstvu predstavili leta 2013, pred tem pa leto prej.

Maurice Bejart je bil francoski plesalec, koreograf in operni režiser, ki je utemeljil in razvil priljubljeno ekspresionistično obliko modernega baleta. Leta 1987 se je preselil v Lozano v Švici, kjer je ustanovil Bejart Ballet Lausanne, enega najuspešnejših in najslavnejših plesnih ansamblov na svetu. Ugledna institucija je bila lani deležna obtožb nadlegovanja, zlorabe drog in moči.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bejart-ballet-iz-lozane-se-znova-vraca-v-krizanke