Nevladne organizacije ostajajo na Metelkovi 6

Avtor: STA

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je po sestanku s predstavniki nevladnih organizacij, ki imajo prostore na Metelkovi 6, dejala, da nameravajo na ministrstvu končati sodne postopke, ki tečejo proti nevladnim organizacijam in nobena ne bo izseljena. Obenem so preklicali pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za Prirodoslovni muzej na Metelkovi.


Foto: Pixabay

Kot je v izjavi za javnost povedala ministrica, sta prejšnje vodstvo ministrstva in vlada zanetila precej sovražni diskurz proti nevladnim organizacijam ter sprožila postopke izselitve nevladnih organizacij z Metelkove 6. Tik preden se je iztekel mandat prejšnji vladi, je nekdanji minister Vasko Simoniti tudi podpisal pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za Prirodoslovni muzej na Metelkovi 6 v vrednosti 900.000 evrov, ki so jo sedaj preklicali.

Poudarila je, da se sicer zavedajo prostorske problematike Prirodoslovnega muzeja in da je ta med prednostnimi nalogami na področju kulture. Vendar pa je bila stavba na Metelkovi 6 že od začetka namenjena nevladnim organizacijam, zato menijo, da mora tako tudi ostati.

Kot je še povedala ministrica, je beseda tekla tudi o sodnih postopkih, ki tečejo proti nevladnim organizacijam na Metelkovi 6. Te bodo, kot je dejala, zaključili v najkrajšem možnem času, nihče izmed uporabnikov Metelkove 6 ne bo izseljen. Napovedala je, da bodo predvidoma že poleti tudi zagnali pogovore glede obnove stavbe, saj se vsi zavedajo, da je ta potrebna.

Direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori je v imenu uporabnikov Metelkove 6 povedal, da so na današnjem sestanku z novim vodstvom ministrstva predstavili dva zahtevi, in sicer, da se takoj prekinejo vse tožbe proti najemnikom na Metelkovi 6 ter da skupaj v dialogu z ministrstvom najdejo rešitve, kako bodo s stavbo ravnali v prihodnje. Povedal je, da je glede obeh zahtev prišlo do strinjanja ter da so zelo optimistični. Poudaril je, da je zanje bistveno, da se zadeve odvijejo čim hitreje, kajti sodni postopki tečejo dalje. Izrazil je tudi upanje, da bo nova vlada naredila več za spodbudno okolje nevladnih organizacij v Sloveniji tudi na področju infrastrukture.

Ministrica je še pojasnila, da so tožbe, ki jih je vložilo prejšnje ministrstvo, v različnih fazah. Sedaj bodo skrbno pregledali, kako jih lahko najhitreje končajo tako, da bo razrešeno najbolj ugodno za najemnike na Metelkovi 6.

Nevladne organizacije na Metelkovi 6 so odpoved najemnih pogodb od ministrstva za kulturo prejele jeseni 2020. Ker na izselitev niso pristale, so jih pričakale tožbe pred okrajnim sodiščem. To je sprva zaščitilo državo kot lastnico objekta.

Maja pa je Višje sodišče v Ljubljani razveljavilo nalog za izselitev Centra za slovensko književnost z Metelkove 6. V primeru drugačnega razpleta se je izselitev iz Metelkove obetala 18 organizacijam in šestim knjižnicam. V povezavi z omenjeno sodbo je Šori danes poudaril, da ta kaže, da so nevladne organizacije na Metelkovi 6 legalno ter da jih je ministrstvo za kulturo "na ulico metalo neupravičeno".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nevladne-organizacije-ostajajo-ne-metelkovi-6