Na terasi Gimnazije Jožeta Plečnika nocoj premiera monodrame Mojster

Avtor: STA

Na terasi ljubljanske Gimnazije Jožeta Plečnika bo nocoj ob 21.30 premiera gledališkega posvetila arhitektu Jožetu Plečniku, monodrame Mestnega gledališča Ljubljanskega (MGL) Mojster v režiji Jaše Kocelija, ki je tudi avtor scenarija. Arhitekta Jožeta Plečnika je upodobil igralec Alojz Svete.


Foto: Mankica Kranjecmgl

Monodrama sovpada z letošnjo 150. letnico rojstva velikana slovenske arhitekture

Monodrama Mojster temelji na Plečnikovi bogati osebni pisemski korespondenci asketa, mistika, vizionarja, samotarja, skritega boga Ljubljane, kar so vse oznake za Plečnika, s številnimi ljudmi, družinskimi člani, znanci, sodelavci in prijatelji, pa tudi z znanimi osebnostmi. Besedilo predstave je v celoti sestavljeno iz Plečnikovih besed.

"Ne vem, če je kje na svetu toliko osebnih sledi še vedno prisotnih od nekega arhitekta, ki je tako močno zaznamoval mesto", kot je to v slovenskem glavnem mestu, je na novinarski konferenci pred premiero povedal režiser Koceli in dodal, da so žile iz Plečnikove miselne hrbtenice, domišljije in dela po celotnem mestu. "Hodimo po njem in živimo v njegovi ambientih (...). 150 let po njegovem rojstvu Plečnik teče po naši krvi, če hočemo ali ne," je prepričan Koceli.

Dramaturginja predstave je Eva Mahkovic. Prizorišče predstave je oblikoval arhitekt Darjan Mihajlovič Cerar. Kostumografka predstave je Branka Pavlič, avtor glasbe Miha Petric, lektor Martin Vrtačnik. Svetlobo in zvok sta oblikovala David Andrej Francky in Tomaž Božič. Strokovni sodelavec predstave je slovenski umetnostni zgodovinar, strokovnjak za Plečnika Damjan Prelovšek.

Premieri Mojstra bosta v letošnji sezoni sledili še dve ponovitvi, ki sta na sporedu ta petek in soboto. Jeseni se obetajo najmanj tri ponovitve.

Po napovedih MGL naj bi ljubljanskega Mojstra razširil v triptih, ki se bo poleg slovenske prestolnice dogajal še v Pragi in na Dunaju, ki ju je Plečnik prav tako arhitekturno zaznamoval, a z drugačno igralsko zasedbo. Za razliko od Ljubljane, ki se osredinja na Plečnikova pozna leta, bosta ti dve predstavi posvečeni zgodnjim in srednjim Plečnikovim letom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-terasi-gimnazije-jozeta-plecnika-nocoj-premiera-monodrame-mojster