Slovensko stalno gledališče v Trstu v sezoni 2022/2023 nad oblaki

Avtor: STA

Moto sezone 2022/2023 Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu je Nad oblaki. Gledališče se na nova umetniška potovanja podaja s programom, ki se bo po obliki vrnil v običajne tire z osnovnim abonmajem pretežno hišnih uprizoritev, tremi izbirnimi sklopi in mnogimi sodelovanji.


Foto: Arhiv SSG Trst

Pet uprizoritev in koprodukcij bo skupaj z gostujočo predstavo sestavljalo osnovni program. Abonenti bodo lahko izbirali še med tremi sklopi večernih, popoldanskih in monodramskih predstav, ki bodo ponujali devet uspešnih uprizoritev slovenskih gledališč.

Tudi letos bo na voljo družinski abonma s štirimi predstavami za otroke. Gorica bo kot običajno imela svoj abonma, ki obsega osem dogodkov. Ob tem bo SSG prisotno na odrih slovenskih kulturnih društev z novo izvenabonmajsko predstavo ter bo nadaljevalo vrsto sodelovanj na gledališkem, glasbenem in plesnem področju, so zapisali v gledališču.

Kot je o konceptu programa nove sezone napisal direktor SSG Danijel Malalan, "za mnoge velja rek, da so z glavo vedno med oblaki, sanjači, naivneži, v bistvu pa optimisti, ki iščejo pozitivno stran vsega in si skušajo urediti nebesa ali raj na zemlji, na trdnih tleh, kljub strahu in negotovosti".

Sezono bo uvedla koprodukcija z SNG Nova Gorica in Glasbena matico Kakor v nebesih Kaya Pollaka. Režiser Samo M. Strelec bo na oder postavil priredbo scenarija istoimenskega filma As It Is in Heaven iz leta 2004, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši tuji film. Prinaša zgodbo o uspešnem dirigentu, ki prekine svojo kariero in se vrne v rojstno vas na severnem delu Švedske, kjer se njegovo življenje spremeni ob stiku z lokalnim cerkvenim zborom.

Jaka Andrej Vojevec je napisal besedilo in bo režiral predstavo Pina in Pierpaolo v počastitev stoletnice rojstva Piera Paola Pasolinija z zgodbo njegovega prijateljstva z violinistko Josipino Kalc, rojeno na Opčinah.

Snov naslednje uprizoritve bo novela Vladimira Bartola. Režirala jo bo Andželka Nikolić, ki bo prvič sodelovala s SSG Trst. Predstava z naslovom Nekaj v zraku se bo poigrala z različnimi uprizoritvenimi žanri in bo obravnavala dinamike poslovno-zasebnih odnosov.

Režiserka Ivana Djilas pa bo postavila na oder besedilo Mario in Čarodej po romanu Thomasa Manna. Zgodba s političnim ozadjem pripoveduje o čarovniku, ki uporablja svoje mentalne spretnosti za nadzor svojega občinstva tako kot oblast, ki obstaja zaradi neracionalnosti občinstva.

Niz hišnih uprizoritev bo sklenila pravljica za odrasle Cesarjeva nova oblačila Milana Jesiha po Andersenu. Režiser Luka Marcen bo v predstavi, ki bo koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj in Cankarjevim domom, raziskoval razmerja med videzom in resnico ter odnos do avtoritete.

Osnovni abonmajski program bo vseboval kot običajno tudi gostujočo predstavo, ki bo tokrat segla v starogrško klasiko z Evripidovimi Trojankami. Drama je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje. Predstavo SNG Nova Gorica je režiral Jaša Kocelj.

Sredi poletja bo zaživela tudi premiera izven abonmaja, ki bo tokrat poklon SSG 120-letnici Dramatičnega društva in stoletnici smrti Jake Štoke. Režiserka Jasmin Kovic bo priredila in uprizorila burko kontovelskega vsestranskega ustvarjalca Anarhist. Predstava bo doživela premiero na Proseku 27. julija, so še sporočili iz tržaškega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-stalno-gledalisce-v-trstu-v-sezoni-2022-2023-nad-oblaki