Na Ljubljana festivalu tudi muzikal Zgodbe z zahodne strani in Laibachov Alamut

Avtor: STA

V okviru letošnjega 70. Ljubljana festival bosta slovenskemu občinstvu predstavljena tudi dva velika festivalska projekta. Prvi je muzikal Zgodba z zahodne strani, ki bo festivalsko premiero v ljubljanskih Križankah doživel prihodnji ponedeljek. Na istem festivalskem odru bo septembra slovensko-iranski projekt Alamut skupine Laibach.


Arhiv Festival Ljubljana

Režiser ter koreograf muzikala Mykal Rand, ki ga občinstvo Ljubljana Festivala že pozna, je povedal, da je za ekipo ustvarjalcev muzikala Zgodba z zahodne strani ameriškega skladatelja Leonarda Bernsteina največja predstava, ki so jo doslej pripravili za Ljubljana festival. V epskem muzikalu, ki se je kot prvi lotil tudi družbenih izzivov, bo na odru Križank po režiserjevih besedah veliko plesa, igre in glasbe.

Dvaindvajsetčlanska večnacionalna sveža in mlada zasedba, ki nastopa v muzikalu, prihaja iz Londona. Razen enega se bodo drugi prvič predstavili slovenskemu občinstvu. Kot je še povedal Rand, so pri postavitvi tokratnega muzikala poskušali slediti znamenitemu filmu, a so v luči spremenjenega današnjega sveta in tudi razvoja gledališča in občinstva muzikalu dodali svoj pečat, svežino, in pripravili po njegovih besedah izjemno plesno zgodbo z veliko strasti.

Producentka in direktorica kastinga muzikala Danielle Tarento je na današnji novinarski konferenci povedala, da je nastop v Sloveniji, premieri bodo sledile še štiri ponovitve, njihova najboljša predstava v letošnjem letu, česar se zelo veselijo, saj tudi v Londonu ni velikokrat priložnosti za postavitev takšne predstave. V muzikalu igra Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Michaela Bradleya, ki je na novinarski konferenci po prvi vaji z orkestrom dejal, da gre za izjemne glasbenike.

Muzikal Zgodba z zahodne strani so premierno uprizorili leta 1957 na Broadwayu in se dogaja na Manhattnu v sredini petdesetih let 20. stoletja. Prikazuje rivalstvo med dvema tolpama različnih etničnih pripadnosti ter po vzoru Shakespearjeve drame Romeo in Julija nezmožnost ljubezni med pripadnikoma različnih tolp.

Na Ljubljana festivalu bo Zgodba z zahodne strani prvič na sporedu 27. junija ob 21. uri, ponovitve ob isti uri bodo sledile od 28. junija do 1. julija.

V ljubljanskih Križankah bo 5. in 6. septembra na sporedu Alamut. Izvirno simfonično delo skupine Laibach temelji na znamenitem romanu Vladimirja Bartola z zgodbo iz Perzije, današnjega Irana, v 11. stoletju.

Ustanovni član skupine Laibach Ivan Jani Novak je na današnji novinarski konferenci povedal, da so želeli projekt sprva najprej prikazati v iranski prestolnici Teheran, a jim je načrte prekrižala tako pandemija covida-19 kot tudi politične razmere. Diplomatska prizadevanja se nadaljujejo in skupina bo po njegovih besedah vztrajala, da v Iranu nastopi, ne glede na to, kdaj se bo to zgodilo. Želijo si tudi, da bi s Teheranskim simfoničnim orkestrom nastopili v ZDA in še drugje, tudi v Rusiji. Laibachu je pri Alamutu svetoval iranski pisatelji in novinar Ali Ameri, ki je danes ocenil, da gre za projekt Zahod - Vzhod, z njim pa želijo tudi prispevati k premostitvi razkolov.

Glasbo za Laibachovega Alamuta je napisal član skupine Luka Jamnik v sodelovanju z iranskima skladateljema Idinom Samimijem Mofakanom in Nimo A. Rovšanom. Z delom so začeli pred več kot letom dni. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenije bo dirigiral iranski dirigent Navid Gohari, nastopili pa bodo tudi teheranska vokalna skupina Human-Voice Ensemble, ženski pevski zbor Gallina ter Disharmonična kohorta - z dodatnimi harmonikarji ojačan ženski harmonikaški orkester AccordiOna.

V Laibachovem Alamutu se ideje radikalnega nihilizma prepletajo s klasično perzijsko poezijo Omarja Hajama, čutni stihi pesnice Mahsati Ganjavi se zlivajo z minimalističnimi, na iranski tradiciji temelječimi orkestrskimi barvami, peklenski mehanizem perzijskega heretika Hasan ibn Saba pa odzvanja v industrijskem principu delovanja orkestra in Laibachovem zvoku.

Projekt Alamut je podprla neprofitna organizacija in umetniška zbirka s sedežem v Londonu a/ political.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljana-festivalu-tudi-muzikal-zgodbe-z-zahodne-strani-in-laibachov-alamut