V Kinu Šiška premiera plesne predstave Male Kline po navdihu Botticellijeve Venere

Avtor: STA

V CUK Kino Šiška bo premiera plesne predstave Male Kline Venera: med ujetostjo in letenjem. Predstava temelji na sliki renesančnega umetnika Sandra Botticellija Rojstvo Venere, ki prikazuje trenutek njenega vznika iz morske pene. Slika je izhodišče za nastanek besedila in plesnega materiala, ki odpirata različna možna branja in pomenjenja.


Foto: Arhiv CK Kino Šiška

Rojstvo Venere se zgodi kot rez, ki razloči nebo in zemljo in tako ustvari vmesni prostor, v katerem stvarstvo nenehno postaja. Brez reza namreč ni ne pogleda ne stvarjenja. Le inercija, so zapisali v Kinu Šiška.

Predstava sočasno postavlja dva svetova, ki sta hkrati prisotna. Svet sanjskih podob nenehno prekinja tu in zdaj telesa, ga naseljuje, izziva in preoblikuje. Razprta vmesnost je prostor brezmejne ustvarjalnosti, iz katere izhaja mnoštvo oblik in njihovih variacij. Iz teh nastaja vizualna pesem v času, ki nas naslavlja z vprašanji telesa in izkustva, odnosa do drugega, pogleda in odgovornosti, želje kot gonilne sile stvarstva, in našega prisostvovanja v nenehnem postajanju, ki ga uteleša narava. Gledališke podobe nas vabijo k motrenju nenehnega porajanja v prostor in čas, ustvarjalne imaginacije in lepote ustvarjenega, so dodali.

Mala Kline je o predstavi zapisala, da je "odrska kontemplacija odnosa med podobo, telesom in sanjami" ter da je "raziskovanje načina, kako skozi nizanje podob prodremo onkraj podobe, v bolj neposredno izkušnjo življenja in narave v njenem nenehnem postajanju".

"Preplet podob, poezije, pisane iz sanj, in glasbe razgrinjajo več med seboj sprepletenih tem, kot so afirmacija telesa in izkustva, odnos do drugega, pogled in odgovornost, želja kot gonilna sila stvarstva in naše prisostvovanje v nenehnem postajanju, ki ga uteleša narava," je še zapisala.

Po besedah kritičarke, teatrologinje in publicistke Nike Arhar je na odru "Malino živo in posneto telo oziroma več njih; projekcije na koprenasti površini na vizualni ravni vzpostavljajo plasti podob in se igrajo s sencami, (ne)vidnostjo, z multipliciranjem, razstavljanjem in sestavljanjem podobe ter tako na oder prinašajo svet sanjskih podob".

Mala Kline se podpisuje pod koncept, koreografijo in besedilo ter skupaj s Hano Vodeb pod režijo filma. Scenografijo, kostumografijo in fotografijo podpisuje Petra Veber, glasbo Kristijan Krajnčan.

Premiera in ponovitev sta bili napovedani že 17. maja in 18. maja, a sta bili zaradi bolezni v ansamblu prestavljeni. Že kupljene vstopnice tako veljajo za nov termin. Možno je tudi vračilo kupnine, so še sporočili v Kinu Šiška.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kinu-siska-premiera-plesne-predstave-male-kline-po-navdihu-botticellijeve-venere