Umrl legendarni francoski igralec Jean-Louis Trintignant

Avtor: STA

Umrl je francoski filmski in gledališki igralec Jean-Louis Trintignant. V karieri, ki je trajala več kot šest desetletij, je nastopil v več kot 120 filmih, med drugim v klasiki Claudea Leloucha Moški in ženska ter v drami Ljubezen, ki je režiserju Michaelu Hanekeju prinesla cannsko zlato palmo.


Foto: Pixabay

Trintignant je umrl v petek na svojem domu na jugu Francije, star 91 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Debutiral je leta 1956 z režiserjem Rogerjem Vadimom v filmu In bog je ustvaril žensko, v katerem je glavno vlogo odigrala Brigitte Bardot. Tudi naslednjega je posnel z Vadimom, potem ko se je v vmesnem času boril za Francijo kot nabornik v alžirski vojni. To je bila drama Nevarna razmerja leta 1959.

Vloga v filmu Moški in ženska, v katerem je zaigral nasproti Anouk Aimee, pa mu je prinesla mednarodno slavo. Režiser Claude Lelouche je zanj dobil oskarja za najboljši tujejezični film.

Leta 1969 je Trintignant prejel nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Cannesu za vlogo sodnika, ki preiskuje politični atentat v Costa-Gavrasovem trilerju Z. Odmevni sta bili tudi njegovi vlogi v filmih Moja noč pri Maud Erica Rohmerja in Konformist, ki ga je Bernardo Bertolucci postavil v fašistično Italijo v letih pred drugo svetovno vojno.

Potem ko je v 90. letih kupil vinograd, je nekoliko zmanjšal svoj delovni urnik, še vedno pa je zaigral v nekaterih odmevnih filmih, kot je Tri barve: Rdeča Krzysztofa Kieslowskega, ki je bil nominiran za oskarja. Za vlogo v Hanekejevi Ljubezni je pri svojih 82 letih dobil francosko filmsko nagrado cezar za najboljšega igralca.

Slovo od igralstva je napovedal leta 2017, vendar se je zatem ponovno pridružil Aimee in Lelouchu pri snemanju nadaljevanja filma Moški in ženska, leta 2019 pa je bila trojica skupaj v Cannesu na premieri filma Najboljša leta življenja.

Preizkusil se je tudi v dirkanju. Na tekmi 24 ur Le Mansa je imel leta 1980 bližnje srečanje s smrtjo. Njegov stric Maurice Trintignant je bil dvakratni zmagovalec formule 1 v Monaku.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrl-legendarni-francoski-igralec-jean-louis-trintignant