V Haagu premiera opernega projekta Petre Strahovnik BallerinaBallerina

Avtor: STA

Skladateljica Petra Strahovnik bo v Haagu danes premierno predstavila operni projekt BallerinaBallerina, ki ga je ustvarila po navdihu romana Balerina, balerina Marka Sosiča. Glasbeno-gledališka predstava ni dramatizacija romana, ampak zvočni prostor, v katerem zaživijo navdihi in notranja vzdušja Balerine.


Foto: Pixabay

Predstavo bodo izvedli Ansambel sodobne eksperimentalne glasbe Modelo62 iz Haaga ter slovenski solisti Nataša Zupan, Mateja Petelin, Sanja Nešković Peršin in Vida Habjanič. Režiral ga je Rocc.

Operni projekt BallerinaBallerina spremlja glavno junakinjo Balerino, osebo z avtizmom. Njena duša nenehno sanja svet po svoji podobi, strmi v visoko zvezdnato nebo nad seboj, po katerem potuje satelit v svojem času, in na ta način hrepeni po sebi.

Občinstvo doživlja dogodke skozi njene oči in čustva. V ospredju so tudi njena bližnja ter širša okolica, dojemanje individualnosti vsakega človeka ter zavedanje, da smo vsi drugačni in vsak na svoj način posebni, je o noviteti zapisala skladateljica.

Oder je razdeljen na namišljene komore, v katerih se odvija individualno in intimno umetniško delovanje vsakega posameznika: akcija počasi prehaja v reakcijo, reakcija postane samostojna akcija, solistična zavest pa se gradi v kolektivno simfonično interakcijo. Objektivni gledališki pogled podpira kamera v živo na odru.

Petra Strahovnik je projekt po navdihu Sosičevega romana z naslovom BalerinanirelaB napovedovala leta 2020 v Ljubljani, a zaradi epidemioloških omejitev ni doživel premiere.

Skladateljica je magistrirala na ljubljanski Akademiji za glasbo ter na Kraljevem Konservatoriju v Haagu na Nizozemskem, kjer živi in dela. Leta 2013 je predstavila prvo opero z naslovom Becoming the System, ki je v Amsterdamu požela odlične kritike, med drugim pa so jo izvedli tudi na festivalu Gaudeamus v Utrechtu.

Trenutno se posveča projektu disOrders na temo duševnih motenj, ki ga uresničuje v rezidenci z ansamblom Modelo62. Pri tem sodeluje z umetniki iz drugih disciplin ter strokovnjaki s področja psihologije, psihiatrije in nevrologije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-haagu-premiera-opernega-projekta-petre-strahovnik-ballerinaballerina