Letošnja sezona v SNG Nova Gorica smelejša

Avtor: STA

Nova sezona v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica prinaša devet premier – osem za odraslo občinstvo in eno mladinsko, so razkrili na današnji novinarski konferenci. Po dveh koronskih letih, ko je bilo potrebnega precej prilagajanja za izvedbo sezone, so prihajajočo zastavili bolj ambiciozno, je povedal umetniški vodja Marko Bratuš.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

"Pripravljamo predstave, s katerimi bomo lahko posegali tudi po nagradah," je napovedal Bratuš.

Napovedal je tudi predstave drugih gledališč, pri izboru katerih so "imeli srečno roko, saj so povabili predstave, ki so bile nagrajene tudi na letošnjem Borštnikovem srečanju". V luči bližajoče se Evropske prestolnice kulture bodo občinstvu ponudili tudi nekaj predstav gledališč iz tujine.

Novo sezono začenjajo septembra, ko bodo na oder postavili dve predstavi – Bulgakovovo Mojster in Margareta, ki bi morala biti premierno uprizorjena že v prejšnji sezoni, pa jim je načrte prekrižala epidemija, v režiji romunske režiserke None Ciobanu. Druga je koprodukcijski avtorski projekt s kranjskim Prešernovim gledališčem Pravljice našega otroštva v režiji Jerneja Lorencija.

Sezono nadaljujejo oktobra s plesno predstavo Perpeetum mobile, krstno uprizoritev ob 570-letnici Leonarda Da Vincija pripravljata Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia. Novembra sledi premiera predstave za otroke in mladino Neustrašne v režiji Mateje Kokol. December prinaša premiero Orwellove 1984 pod režijsko taktirko Kokana Mladenovića, februar prihodnjega leta pa še eno klasiko, Smoletovo Antigono v režiji Luke Marcena.

Kooprodukcijska predstava s Slovenskim stalnim gledališčem Trst v marcu prinaša premiero Kakor v nebesih Kaya Pollaka v režiji Sama M. Strelca, aprilska premiera je Pet vrst tišine Shelagha Stephensona, ki jo bo režirala Maša Pelko, zadnja pa bo premiera Kaos Mike Myllyhoa v režiji Diega de Bree.

"Mogoče bomo v novi sezoni s predstavami znali osvetliti naše napake in slabosti, se soočiti s strahovi in ohraniti upanje. Da se zamislimo, premislimo, se tudi nasmejemo in mogoče tudi prerodimo. Gledališče nikoli ni ponujalo rešitev in odgovorov, gledališče je prostor razmišljanja," je na novinarski konferenci poudarila direktorica SNG Nova Gorica Mirjam Drnovšček.

V ponedeljek so začeli s spomladanskim vpisom abonmajev, možno jih bo vpisati tudi v jesenskem času od konca avgusta do konca septembra. Abonentom so ponudili tudi novost, to je abonma Mladi, ki poleg gledaliških prinaša tudi plesno predstavo in koncert.

V ponudbi ostajajo tudi abonmaji za najmlajše, Mali in Veliki polžek, Lutkovni polžek in Gledališke igralnice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnja-sezona-v-sng-nova-gorica-smelejsa