Festival Ana Desetnica v 25. izdaji po 13 mestih

Avtor: STA

Festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki ga pripravlja Gledališče Ane Monro, bo v letošnji 25. izvedbi potekal med 23. junijem in 3. julijem po 13 slovenskih mestih. Glavnina dogodkov bo v Ljubljani, kjer bosta jubilejno izdajo uokvirila otvoritveni spektakel in rojstnodnevna zabava. Festival bo potekal tudi prek spleta.


Foto: Nikola Holcl Preper

Iz Ljubljane in Maribora, ki sta bili prvi prizorišči pouličnega festivala, se je Ana Desetnica v 25 letih razširila po drugih mestih. Letos jih bo naštela 13 od Gornje Radgone do Nove Gorice. Po njih bo 11 dni potovalo skoraj 100 umetnikov iz desetih držav s 37 predstavami in intervencijami v urbani prostor, je na novinarski konferenci povedala producentka Polona Prosen.

Skoraj polovica dogodkov bo v Ljubljani med Šempetrskim in Fabianijevim mostom kot osrednjim festivalskim prizoriščem, prvič pa se bodo ustavili tudi pri Cukrarni.

Festival bo gostil ulične skupine iz različnih držav, med drugim iz Italije, Francije, Češke in Argentine s plesnimi, cirkuškimi in sorodnimi predstavami, eno od njih bodo obiskovalci spremljali na kolesih. Gledališče Ane Monro pa bo na Šuštarskem nabrežju izvedlo predstavo Reka sedmerih imen o zgodovini Ljubljanice v poklon letošnji 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika.

Kot je povedal direktor gledališča Goro Osojnik, je festival nastal iz želje, da bi uprizoritveno ustvarjanje naselili po urbanih prostorih, hkrati pa je bil spodbuda za nastanek in razvoj domačega uličnega gledališča. V prostorih, kot so park Zvezda, Špica, Tromostovje in Argentinski park, si danes po njegovem mnenju ni mogoče zamišljati, da ne bi bilo nastopov.

V vseh letih so gostili več kot 5000 uličnih ustvarjalcev iz več kot 40 držav, njihove predstave pa si je ogledalo skoraj milijon domačih in tujih obiskovalcev. V letih 2018 in 2019 je festival dobil nagrado za najboljši vsakoletni kulturno-družabni dogodek v Ljubljani po izboru občinstva, posledica dosedanjega dela pa je tudi nagrada za odličnost v uličnem gledališču, ki jo bodo podelili letos po izboru mednarodne žirije.

Spremljevalni del bo med drugim obsegal delavnico za mlado ulično kritiko in simpozij o prihodnosti festivala v javnem prostoru z udeleženci iz Nemčije, Poljske, Češke in Slovenije.

Ob 25-letnici bo festival, ki ga podpirata tako ministrstvo za kulturo kot Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana in drugi, tudi na spletu. S štirimi kamerami bodo nekatere predstave prenašali v osmih različnih mestih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-ana-desetnica-v-25-izdaji-po-13-mestih