NAGIB: novo raziskovalno-eksperimentalno dogajanje “brezOdra”

Avtor: SiGledal

brezOdra: Preizkušanje idej, vstopi in izstopi v različne ustvarjalne procese, (med)mrežne prostore ter načine uprizarjanja, gledanja in participacije


Avtor grafike: Toni Soprano

NAGIB, društvo za kulturno produkcijo in afirmacijo umetniških procesov, se letos nagiba v novo raziskovalno-eksperimentalno dogajanje “brezOdra”. Gre za večplastni kuratorski in ustvarjalni koncept, ki poskuša prehajati meje in okvire (ustaljenih) ustvarjalnih praks, načinov in formatov uprizarjanja, kot tudi (klasičnih) uprizoritvenih prostorov. “BrezOdra” bo odpiral umetniške oziroma vsebinske, produkcijske ter kulturno-politične strukture v povezavi z ustvarjalnimi procesi in projekti vseh sodelujočih. 

Dogajanja bodo potekala v dveh delih:

Med 20. 6. in 1. 7. bo na različnih mariborskih prizoriščih in v virtualnem (med)prostoru potekala prva faza “brezOdra”.Šest ustvarjalnih ekip se bo lotilo raziskovanja in eksperimentiranja z odpiranjem različnih tem in zamisli, ki ga bo spremljalo tudi zapisovanje besedišča Slovarja v nastajanju ter razmislek o (med)mrežnih strukturah onkraj enega odra, prostora, prizorišča ali (enega) žanra.

V tokratni ediciji bo Nagib podprl lokalne ustvarjalce in ustvarjalke, ki s svojo prakso presegajo konkretni odrski žanr in klasične odrske postavitve. Ustvarjalci Snježana Premuš in Anja BornšekIvan MijačevićBarbara Kukovec in Katja KosiEkipa Coven (Maja Ferlič, Marko Rafolt, Katarina Kolar, Jerica Smrečnik, Katja Kores, Petja Golec Horvat ter mentorja Petja Labovič in Luka Ostrež); Toni Soprano Meneglejte in Tomaž Tomljanović / Dualik bodo postavili v fokus potenciale svojih ustvarjalnih procesov in jih v različnih formatih in prostorih odpirali tudi občinstvu.

Kolekcija prostorskih in (med)mrežnih ustvarjalnih srečevanj, ki bo nastala v desetih dneh, bo 1. julija javno predstavljena v zaključnem dogodku na različnih mariborskih prizoriščih. Sklepno dejanje je zamišljeno kot praktični preizkus uprizoritvenega formata, ki presega klasično odrsko udejstvovanje.
Junijskemu ustvarjalno-predstavitvenemu procesu bo med 2. 7. in 2. 8. sledila postavitev nastalih del v razstavišče Novi inkubator.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagib-novo-raziskovalno-eksperimentalno-dogajanje-brezodra