MGL v naslednji sezoni: Od izvirnega muzikala do futurističnega spektakla

Avtor: STA

Mestno gledališče ljubljansko je v naslednji sezoni napovedalo sedem predstav na velikem odru in šest predstav na mali sceni. Na velikem odru bodo sezono 2022/23 odprli z izvirnim muzikalom več avtorjev Boljši svet ter sklenili s futurističnim spektaklom Bodočnost Žige Divjaka. Vmes bosta tudi Idiot Dostojevskega in Ibsenova Nora.


Kot je v programski knjižici zapisala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor, so sezono želeli poimenovati Iskalci človečnosti, ker ima naslov povezavo z vsemi igrami novega repertoarja. "In ker obenem vemo, da človečnost izginja, primorani jo bomo na novo iznajti. Če bomo hoteli. Če nam bo dopuščeno."

Ker pa gledališčniki "niso pridigarji niti politiki", je obiskovalce v novo sezono povabila z mislijo Zgodba hoče biti luč, h kateri jo je navdihnil pesnik Federico Garcia Lorca.

Muzikal Boljši svet bodo podpisali Ira Ratej, Ana Duša, Iza Strehar in Luka Jamnik ter režiser Gregor Gruden. Na evropskih gledaliških odrih so vse pogosteje obravnavane teme okoljskega neravnovesja, onesnaževanja, ogrožanja narave in celotnega planeta. Avtorji bodo v muzikalu zarisali polarizacijo sveta na korporacijo in boemsko skupino ljudi, ki se upira vseobsegajočemu pohlepu, napoveduje programska knjižica.

V prihodnost usmerjena bo tudi zadnja premiera Bodočnost, ki jo bo režiral predstavnik mlajše generacije Žiga Divjak in bo koprodukcija z Beograjskim dramskim gledališčem. Futuristični spektakel bo črpal iz del Kima Stanleyja Robinsona. V uprizoritvi bodo po napovedih "raziskovali tisto, kar nas zagotovo čaka, ali pa tisto, kar bi nas lahko čakalo, ko se odločimo zahtevati bodočnost nazaj".

Ostalih pet premier na velikem odru bodo režirali Diego de Brea, Juš A. Zidar, Nina Rajić Kranjac, Janusz Kica in Nela Vitošević. De Brea se bo posvetil črni komediji Bog masakra v prevodu Aleša Bergerja, v kateri Yasmina Reza razgalja sodobno meščansko elito ter z ironijo in sarkazmom opozarja na dvoličnost človeške narave. Zidar bo režiral dramatizacijo romana Idiot Dostojevskega, katerega intenziven psihološki spopad med karakterno povsem različnimi liki bo na oder prenesla Eva Mahkovic.

Nina Rajić Kranjac bo v prevodu Boruta Trekmana režirala najslavnejšo dramo avstrijsko-madžarskega pisatelja in dramatika Ödöna von Horvatha Kazimir in Karolina, ki jo je avtor postavil na znani bavarski Oktoberfest, prizorišče piva in klobas. Kica bo prikazal gledališko predelavo filma Larsa von Trierja in Thomasa Vinterberga s konca 90. let Praznovanje v prevodu Alenke Klabus Vesel, Nela Vitošević pa bo režirala eno najslavnejših del norveškega dramatika Henrika Ibsena o nepremišljenem dejanju matere treh otrok z naslovom Nora.

Na malo sceno so v prihodnjo sezono uvrstili noviteti Jaše Kocelija o arhitektu Jožetu Plečniku z naslovom Mojster in Ane Duša, rezidenčne avtorice, ki bo pripravila črno komedijo Navodila, v kateri bo tematizirala svet brez jasnih oblik, trdnosti in smernic za prihodnost.

Videti bo mogoče tudi Žabe Gregorja Strniše, ki jih bo režiral Jan Krmelj, psihološko dramo Neznanec Johna Boyntona Priestleyja v režiji Barbare Hieng Samobor ter komedijo o čudaški družini Josepha Kesselringa z naslovom Arzenik in stare čipke. V prevodu Herberta Grüna jo bo režirala Nina Ramšak Marković.

Igralec Sebastian Cavazza pa bo za prvo slovensko uprizoritev pripravil monodramski projekt Shakespeare enega od pionirjev gledališča "u fris" Stevena Berkoffa.

Namesto lani odpovedanega tradicionalnega koncerta v Kinu Šiška, na katerem nastopajo igralci MGL in študenti AGRFT, v novi sezoni napovedujejo dva, jeseni kot nadomestilo lanskemu in rednega spomladi 2023. Napovedujejo tudi izobraževalno-ustvarjalna srečanja za različne starosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mgl-v-naslednji-sezoni-od-izvirnega-muzikala-do-futuristicnega-spektakla