S Kapljo soli v Gorici se bo sklenila sezona SSG Trst

Avtor: STA

Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst bo zadnjo premiero v tej sezoni odigralo nocoj v Kulturnem domu v Gorici. Na sporedu bo monodrama Kaplja soli s poezijo in glasbo, ki raziskuje starodavne mite različnih narodov in kultur z besedami igralke Patrizie Jurinčič Finžgar, verzi istrskega pesnika Edelmana Jurinčiča in glasbo Andrejke Možina.


Foto: Luca Quaia

"Svet pozna mnogo obredov: različni so si po namembnosti, vsebini, obliki. Lahko so čisto osebni, privatni, lahko so verski, poganski, lahko so skrivnostni, okultni. Potreba po obredih je v človeku od nekdaj prisotna: menim, da zato, ker si bo človek - ne glede na to, koliko in v kakšni obliki je povezan z naravo, ki ji pripada - vedno postavljal vprašanja o svojem obstoju," je o avtorskem projektu povedala tržaška igralka in režiserka Patrizia Jurinčič Finžgar.

Projekt raziskuje dimenzijo človekove arhetipske povezave z naravo, pomen obredov, hkrati vzpostavlja povezave s primorskim teritorijem in z morjem.

Na podlagi verzov istrskega pesnika Edelmana Jurinčiča, z izvirno glasbo Andrejke Možina in s sodelovanjem kitarista Janoša Jurinčiča se pripoved razvija skozi govorjeno besedo in glasbo, povezuje starodavne mite različnih narodov in kultur, ki jim je skupna tema slana kaplja, ter vzpostavlja prekinjene vezi med človekom in naravnim svetiščem, ki mu pripada, so sporočili iz tržaškega gledališča.

Tržaške ponovitve bodo sledile od 23. do 26. junija na vrtu muzeja Sartorio.

Iz gledališča pa so sporočili tudi, da bo tržaški igralec, pevec in voditelj Danijel Malalan tudi v naslednjem triletju direktor in umetniški koordinator SSG, kot je sklenil upravni svet SSG na predlog predsednice Brede Pahor. Njegov umetniški svetovalec bo režiser Igor Pison. Novo sezono bodo predstavili 24. junija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-kapljo-soli-v-gorici-se-bo-sklenila-sezona-ssg-trst