V CD krstno opera za otroke Veveriček posebne sorte

Avtor: STA

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo v Cankarjevem domu krstno uprizorilo opero za otroke po pravljici Svetlane Makarovič Veveriček posebne sorte. Glasbo za noviteto je napisal Iztok Kocen, libreto Jakob Barbo, režirala pa jo je Kaya Tokuhisa.


Foto: Janez Kotar

Veveričja mama Puhanka je pretresena, ko ugotovi, da eden izmed njenih otrok ni takšen kot drugi, ker ne more skakati. A čeprav mladega Čopka družina izloči, ta ugotovi, da ima mnogo drugih talentov, so o vsebini zapisali ustvarjalci. Pravljico sta Svetlana Makarovič in ilustrator Marjan Manček pred leti posvetila otrokom s cerebralno paralizo.

Po oceni režiserke Kaye Tokuhisa ima zgodba potencial, da nagovori gledalce k sprejemanju drugačnosti in prepoznavanju njihove vrednosti. Kocen pa je o svoji glasbi povedal, da ni strogo sodobna, čeprav vsebuje tudi sodobne tehnike, za podajanje sporočila pa je zvočnost obogatena.

Noviteto bodo izvedli pevski solisti Klemen Torkar, Katja Konvalinka, Eva Černe, Marko Erzar in Antea Poljak ter komorni ansambel, v katerem so klarinetist Andrej Zupan, violinistka Mojca Batič, harmonikar Mirko Jevtović in kontrabasist Miha Firšt.

Kostumografinja je Anjana Pavlič, scenograf Jaro Ješe, koreografijo podpisuje Maša Vajda Andrejka. Ob predstavi, ki je namenjena otrokom od 5. do 11. leta starosti, je nastalo tudi pedagoško gradivo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-krstno-opera-za-otroke-vevericek-posebne-sorte