V Sežani s predstavo Jugoslavija, moja dežela odprtje 29. Primorskega poletnega festivala

Avtor: STA

V Kosovelom domu v Sežani bodo s predstavo Jugoslavija, moja dežela avtorja Gorana Vojnovića uradno odprli 29. Primorski poletni festival. Predstava je nastala na podlagi istoimenskega romana, ki se je Vojnoviću porodil iz resničnih zgodb oficirskih otrok, s katerimi se je do svojega 11. leta vsako poletje družil v Pulju.


Foto: Igor Motl

Vojnovićev roman Jugoslavija, moja dežela, ki je izšel leta 2012 in z naslovom parafrazira nekdanji slovenski turistični slogan, bralca s spomini glavnega junaka romana nenehno vrača v čas nekdanje skupne države. V njem spremlja potovanje Vladana Borojevića po Balkanu in njegovo iskanje očeta Nedeljka, Srba, oficirja nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, danes vojnega zločinca na begu pred oblastmi, ki je malega Vladana in njegovo mamo, Ljubljančanko Dušo, nenapovedano zapustil v začetku 90. let in od takrat v otroških očeh obveljal za mrtvega.

Na tesnobnem potovanju se mora Vladan soočiti s svojimi življenjskimi travmami, strahovi in ponovno najti svojo identiteto. Spomini iz otroštva se tako prekrivajo s pripovedovalčevo sedanjostjo, soočenje obeh časovnih pasov pa literarne osebe prikazuje v vsej njihovi kompleksnosti.

Režiser predstave je Marko Misirača, igrajo pa Blaž Popovski, Mojca Partljič, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Lea Cok, Miljka Brđanin, Dean Batoz in Mirela Predojević.

Primorski poletni festival bo do 27. junija potekal v Kopru, Sežani, Ankaranu, Izoli, Piranu in Pulju, na njem pa se bo zvrstilo 56 dogodkov. V gostiteljska mesta prinaša gledališke predstave, razstave, koncerte in javne debate, so sporočili iz Gledališča Koper.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sezani-s-predstavo-jugoslavija-moja-dezela-odprtje-29-primorskega-poletnega-festivala