Kandidatka za ministrico za kulturo Asta Vrečko uspešno prestala predstavitev na pristojnem odboru DZ

Avtor: STA

Kandidatka za ministrico za kulturo Asta Vrečko je z devetimi glasovi za in šestimi proti prestala predstavitev na pristojnem odboru DZ. Kot ministrica si bo prizadevala za izgradnjo razvojne, sodobne in vključujoče kulturne politike, ureditev področja medijev in samozaposlenih ter krepitev sistemskega vlaganja v kulturo.


Asta Vrečko / Foto: Daniel Novakovič, STA

Ker je po njenih besedah področje kulture zaznamovano z odsotnostjo sistematične kulturne politike in strateškega razmisleka, bodo njihove prioritete posvečene še razvoju vzdržnega sistema javnih razpisov, varovanju kulturne dediščine ter sistematični promociji kulture in umetnosti tudi na mednarodni ravni.

Kot pomembno nalogo je v uvodni predstavitvi izpostavila tudi evalvacijo posledic epidemije, sprejetje programa sanacije ter ukrepov za revitalizacijo kulture in umetnosti.

Na področju kulturne dediščine je omenila zavzemanje za bolj inovativne prakse varovanja, ki imajo za cilj širšo vključenost skupnosti v proces ohranjanja in upravljanja. Na avdiovizualnemu področju pa bi bilo po njenih besedah treba celotni verigi filma zagotoviti stabilne pogoje za delovanje.

Kot prioriteto, ki je zapisana tudi v koalicijski pogodbi, je izpostavila še vzpostavitev pretrganega dialoga in ureditev področja nevladnega sektorja. V primeru nevladnih organizacij na Metelkovi 6 se je zavzela za ohranitev prostorov za njihovo delovanje, zavzela pa se tudi za preoblikovanje statusa samozaposlenih v kulturi.

V razpravi, ki je sledila, so predvsem člane odbora iz SDS in NSi zanimali tudi nekateri povsem konkretni projekti, denimo Andreja Hoivika (SDS) usoda Metelkove 6 in neodvisnih medijev ter načrti za digitalizacijo slovenskega filma, Aleksandra Reberška (NSi) skrb za slovenski jezik v digitalnem okolju in sprememba zakona o RTV Slovenija, Alenko Jeraj (SDS) pa usoda Plečnikovega stadiona za Bežigradom in nedavno vzpostavljenega Muzeja osamosvojitve.

Pri skrbi za slovenski jezik po besedah Aste Vrečko ni vprašanja, saj to določa ustava in vsaj javne kulturne, pa tudi raziskovalne ustanove se po njeni oceni tega držijo. Podobno velja za neodvisnost medijev, v katere ne bi smelo biti vpletanja kapitalskih interesov ali politike, saj minister ali politik "ni urednik ali odločevalec medijskih vsebin, niti ni kurator ali režiser, temveč ustvarja infrastrukturne pogoje, da ustvarjalci lahko delajo".

Pri RTV Slovenija, ki je po njenih besedah nacionalni medij, a ne le za dnevno-informativne vsebine, temveč razpolaga z enim najstarejših arhivov kulturne produkcije nasploh, pa z novelo zakona predvidevajo, da v organih zavoda ni več političnih strank. "To je prvi korak pri urejanju medijske zakonodaje," je pojasnila kandidatka in dodala, da koncentraciji lastništva medijev nasprotujejo.

Glede Metelkove 6 je povedala, da je bila že ob osamosvojitvi namenjena nevladnim organizacijam kot simbolnemu mostu med nacionalno in alternativno kulturo, zato zagovarja, da bi stavba ostala za namen nevladnikov, v soglasju z njimi bi jo lahko tudi prenovili. Ob tem je omenila še, da je za Prirodoslovni muzej, ki je bil omenjan za to stavbo, že skoraj 30 let narejen načrt v bližini živalskega vrta.

Podobno po njenem mnenju niti koaliciji niti opoziciji zadnjih 30 let ne more biti v ponos ljubljanska Drama, ki deluje v neprimernih pogojih, zato jo je omenila kot še eno od prioritet v naslednjem mandatu.

Pri Plečnikovem stadionu Asta Vrečko zagovarja, da bi se ga ohranilo kot dediščino, ki bi bila v javni rabi meščanov, na primeru Muzeja osamosvojitve pa, da bi se bilo treba pogovoriti s stroko, ali se je kaj spremenilo pri tovrstnih vsebinah, s katerimi se že ukvarjajo nekateri obstoječi muzeji po Sloveniji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kandidatka-za-ministrico-za-kulturo-asta-vrecko-uspesno-prestala-predstavitev-na-pristojnem-odboru-dz