SNG Maribor s Clugovim baletom Peer Gynt na gostovanju v Bonnu

Avtor: STA

Balet SNG Maribor te dni gostuje v Bonnu, kjer bo drevi in v četrtek v znameniti operni hiši Gledališča Bonn na nabrežju reke Ren uprizorilo sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt, so sporočili iz SNG Maribor. Celovečerni pripovedni balet s koreografsko zgodbo o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, je gostoval že na več uglednih tujih odrih.


Foto: Tiberiu Marta

Zgodba baleta po istoimenski norveški dramski pesnitvi Henrika Ibsena iz leta 1867 in na glasbo Edvarda Griega poteka na različnih in zelo oddaljenih koncih sveta. Opisuje usodo oportunističnega popotnika, dokler se na stara leta po vrsti pustolovščin ne vrne domov k svoji prvi ljubezni Solveig, ki ga je vse življenje zvesto čakala in predstavlja njegovo zadnjo možnost za odrešitev. Sledeč tradiciji neoklasičnega pripovedovanja koreograf Clug gledalstvo popelje v kraljestva opojne samoironije, absurda in nadrealizma, so zapisali v SNG Maribor.

Predstava je praizvedbo doživela v Mariboru leta 2015. Takoj je navdušila tako občinstvo kot strokovno kritiko doma in v tujini, Clug pa jo je po Mariboru uprizoril na številnih svetovnih baletnih odrih. Med odmevnejšimi gostovanji je bil nastop leta 2018 v Dunajski državni operi, leto pozneje pa je balet gostoval v slovitem ruskem gledališču Bolšoj v Moskvi, kjer je razprodal obe predstavi. Generalni direktor Bolšoja Vladimir Urin je tedaj povedal, da ima Clug kot eden najbolj zanimivih koreografov današnjega časa, "redek talent – talent pripovedovati zgodbe skozi gledališko govorico, skozi gib in ples".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-maribor-s-clugovim-baletom-peer-gynt-na-gostovanju-v-bonnu