Komorno glasbeno gledališče z novo opero za otroke po slikanici Svetlane Makarovič

Avtor: STA

Slovensko komorno glasbeno gledališče je v koprodukciji s Cankarjevim domom pripravilo novo opero za otroke, nastalo po slikanici Svetlane Makarovič Veveriček posebne sorte. Glasbo za noviteto je napisal Iztok Kocen, libreto Jakob Barbo. V režiji Kaye Tokuhisa jo bodo krstno uprizorili v nedeljo v Štihovi dvorani CD.


Foto: Pixabay

Eno od poslanstev nevladne organizacije SKGG je tudi naročanje novih slovenskih oper in Veveriček posebne sorte je 11. po vrsti, sicer pa druga opera slovenskih avtorjev, nastala za otroke, je na novinarski konferenci povedala programska vodja društva Katja Konvalinka. Ustvarjalca Kocena in Barba je označila za uigran tandem, ki je nastal na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer študirata orkestrsko dirigiranje.

Slikanico Veveriček posebne sorte sta Svetlana Makarovič in ilustrator Marjan Manček pred leti posvetila otrokom s cerebralno paralizo, njen protagonist pa je veveriček Čopko, ki ne more skakati, vendar ima druge talente.

Po oceni režiserke Kaye Tokuhisa ima zgodba potencial, da nagovori gledalce k sprejemanju drugačnosti in prepoznavanju njihove vrednosti. Prepričana je namreč, da človeka predstave oz. zgodbe, ki jih gleda v otroštvu, zaznamujejo za vse življenje. Kot je še povedala, predstave ni režirala z mislijo na otroke, temveč je pri tem skušala izhajati iz otroka v sebi.

Kocen in Barbo sta pri opernem projektu že sodelovala na akademiji, njuno skupno ustvarjanje pa je Barbo opredelil za uspešno zaradi prepletenosti skladatelja in libretista, kar se mu zdi pomembno pri dramaturških in žanrskih zakonitosti dela ter njegovem končnem izidu. Kot je pojasnil Kocen, glasba ni strogo sodobna, čeprav vsebuje tudi sodobne tehnike, za podajanje sporočila pa je zvočnost obogatena.

Noviteto bodo izvedli pevski solisti Klemen Torkar, Katja Konvalinka, Eva Černe, Marko Erzar in Antea Poljak ter komorni ansambel, v katerem so klarinetist Andrej Zupan, violinistka Mojca Batič, harmonikar Mirko Jevtović in kontrabasist Miha Firšt.

Kostumografinja je Anjana Pavlič, scenograf Jaro Ješe, koreografijo podpisuje Maša Vajda Andrejka.

Ob predstavi so pripravili tudi pedagoško gradivo, je povedala vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov v CD Barbara Rogelj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/komorno-glasbeno-gledalisce-z-novo-opero-za-otroke-po-slikanici-svetlane-makarovic